Budoucí ministr pro místní rozvoj: Zeman splňuje všechny požadavky hlavy státu

08.07.2013 15:58

Současný starosta Kyjova a budoucí ministr pro místní rozvoj v Rusnokově vládě František Lukl (BPP) se svěřil našim stránkám nejen se svým hodnocením současné vládní krize, ale i s hodnocením svého prezidentského favorita Miloše Zemana. Proč podporuje jeho návrh na přímou volbu starostů a nikoli návrh STAN? Jak se staví k nadačnímu fondu, který nedávno prezident založil, a jež má snižovat státní dluh České republiky? Řeč byla ale i úspěšnosti města v čerpání dotací či o novém domově pro seniory, který je ve městě před dokončením.

Budoucí ministr pro místní rozvoj: Zeman splňuje všechny požadavky hlavy státu
Foto: archiv FL
Popisek: Mgr. František Lukl, MPA

Co říkáte současné kauze, která vedla k pádu premiéra a celé vlády? A jak se stavíte k rozhodnutí prezidenta, který se rozhodl jmenovat úřednickou vládu?

Považuji to za naprosto nepochopitelné a fatální. V demokratické společnosti není normální a možné, aby se stěžejní zákony s absolutním dopadem do společnosti a na každého občana schvalovaly prach sprostým kupčením. Reakce prezidenta je tak pochopitelná a odráží vůli většiny tohoto národa.

Prezident Zeman byl Vaším favoritem. Jak jej nyní ve funkci hodnotíte?

Pana prezidenta jsem podpořil před rokem, tedy v době, kdy ještě nepatřil obecně k favoritům, ale pro mě to byl kandidát, který splňuje všechny požadavky hlavy státu. Znalý, orientovaný, politicky zkušený a rozhodný. Tyto předpoklady naplňuje i dnes. Mnohým se to samozřejmě nemusí líbit. Pan prezident však pouze přemýšlí, chová se a jedná v intencích ústavou a zákony mu svěřených kompetencí.

Vy sám jste příznivcem většího podílu přímé demokracie v naší politice. Uvítal byste tak i návrh TOP 09 a STAN na přímou volbu starostů? A jak vnímáte návrh prezidenta Zemana, který přednesl na sněmu STAN, aby starostou byl ten, kdo dostane nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany?

Souhlasím s přímou volbou starostů, ale ne v podobě, jak ji navrhuje TOP 09 a STAN, která podporuje tuto formu pouze v obcích, kde se nevolí rada. To je nepřípustné. Musíme zde začít rozumně debatovat o přímé volbě starostů, ale na úrovni všech obcí, měst a statutárních měst České republiky. A zároveň v této souvislosti změnit Ústavu, zákon o obcích a předpisy související. Přímo volený starosta musí být nadán příslušnými pravomocemi, které dnes nemá. Bez nich by byl pouze loutkou v rukou zastupitelstva, jehož součástí dle návrhu T+S ani není. Proto není od věci návrh pana prezidenta, který by měl být podroben debatě v orgánech Svazu měst a obcí.

Prezident Zeman také nedávno potvrdil zahájení činnosti nadačního fondu, který má snižovat státní dluh České republiky. Vítáte tento krok prezidenta a domníváte se, že se myšlenka uchytí i mezi občany?

Každá dobrá aktivita se odvíjí od rozumného impulsu. Takto také hodnotím krok pana prezidenta. Pokud pro něj nadchne i další představitele veřejné správy z rezortů, činovníky moci zákonodárné a vrcholné představitele moci výkonné, pak je to cesta správným směrem. Aspoň si sami uvědomí, zda-li jejich rozhodování tento dluh snižuje či naopak.

Loni v srpnu byla ve městě zahájena stavba centra služeb pro seniory. Podaří se stavbu v letošním roce dokončit? A jaký je o centrum zájem ze strany seniorů?

Centrum by mělo být zkolaudováno na podzim, tak aby zde nový obyvatelé mohli strávit tyto Vánoce. Zájem je obrovský a převyšuje novou kapacitu centra.

Do jaké míry se naplnila vaše očekávání v souvislosti se zřízením nových obchodních společností Lesy města Kyjova s. r. o. a Technické služby s. r. o., v rámci nichž mělo dojít především k zefektivnění činností? A podařilo se tak snížit náklady, jež  vznikaly na základě smluvních vztahů s externími dodavateli?

Tyto organizace města zahájily svoji činnost v dubnu tohoto roku. Je to krátká doba na komplexnější hodnocení. První dojmy jsou však pozitivní. Jednoznačně se zlepšila organizace a koordinace komunálních činnosti. Také správa lesa „vlastními lidmi“ nese minimálně ten benefit, že lze aktuálně nahlížet do hospodaření včetně těžebních a pěstebních prací.

Podle vašich slov by měla všechna hejtmanství v ČR projít důsledným auditem souvisejícím s přidělováním dotací z fondu EU. Jaká je ale vaše úspěšnost v čerpání dotací a jste vy osobně jejich příznivcem? Proč?

Město Kyjov využilo řadu možností k získání dotací z fondů EU. Ať již na měkké projekty zaměřené na vzdělávání úředníků, nastavení procesních postupů či SW a HW vybavení. Z investičních akcí mohu jmenovat například zateplení veřejných budov ve městě, hřiště u základních škol, biotop v Bohuslavicích, cyklostezky, přestupní terminál, separace bioodpadů či informační centrum se zázemím. Celková částka získaných dotací převyšuje 120 mil. Kč. Jediným úskalím je neskutečná administrativní složitost a změny podmínek během čerpání. Toto je nutné do budoucna eliminovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…