Budoucí ministryně: Bohuslave Sobotko, lžeš. Je to nehoráznost

28.06.2013 10:10

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce vyzvat Marii Benešovou, aby vystoupila ze strany. Vadí mu, že přijala křeslo ministryně spravedlnosti v Rusnokově kabinetu. Rozhovor s novou ministryní přináší Lidové noviny. Benešová v něm říká, že nepáchá žádný hrdelní zločin a zároveň že neplánuje přeběhnout do jiné strany.

Budoucí ministryně: Bohuslave Sobotko, lžeš. Je to nehoráznost
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Na výzvu Bohuslava Sobotky, aby odešla z ČSSD, Marie Benešová říká: "Jsem z toho zklamaná a roztrpčená. Nechápu tu paniku. Přitom tam jdu plnit levicový program, nechci zradit program ČSSD. Nepříjemně mě to zaskočilo. Co jsme to za lidi, když si dokážeme takhle házet klacky pod nohy?“ povzdechla si Marie Benešová.

Pro Lidové noviny uvedla, že to vnímá jako osobní útok. „Tady se pořádá hon na Benešovou. Vadí mi ty lži, které pan Sobotka šířil. Tedy, že přestupuji do SPOZ a budu za ně kandidovat ve Středočeském kraji. To je nehoráznost,“ řekla Benešová.

Vybral mě jako odbornici na spravedlnost

Deník Lidové noviny zajímalo, zda Marie Benešová nevystoupí z ČSSD sama. Tuto variantu však nová ministryně spravedlnosti odmítla. „Já jsem nic neprovedla, proč bych tu stranu opouštěla?“ O dalším postupu se prý chce poradit s lidmi, kteří ji podporují. „Jsou možnosti, že lze třeba pozastavit členství, aby byl pokoj. Ale proč mu mám ustupovat?“

Marie Benešová Lidovým novinám dále řekla, že se do Rusnokovy vlády necpala. „Ale jestliže jsem oslovena prezidentem republiky a premiérem Rusnokem, tak asi nejdu páchat hrdelní zločin. Jdu té zemi pomoci,“ myslí si Benešová. Pro deník také uvedla, že se na ni Jiří Rusnok obrátil jako na odbornici. Podle Benešové by to mělo straně dělat spíše čest, že má své odborníky.

Pokud mě ČSSD vypudí, zůstanu nestraníkem

Ve funkci ministryně spravedlnosti se Marie Benešová bude muset věnovat i novele zákona, která posiluje státní zastupitelství. Lidovým novinám řekla, že zákon viděla a nelíbí se jí. „Jedním z mých prvních kroků bude, že k této normě svolám poradu. Uvidíme, co dál. Nejlepší by možná bylo stáhnout zákon a dopracovat ho,“ uvedla.

V závěru rozhovoru pro Lidové noviny se Marie Benešová vyjádřila k možnosti přejít k zemanovcům. Zdůraznila, že vždy odsuzovala přeběhlictví a neuvažuje prý o tom, že by šla do SPOZ. „Pokud mě ČSSD ze strany vypudí, zůstala bych nestraníkem. Ať mě klidně vyloučí, mně to vadit nebude,“ uzavřela Benešová.


 

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…