Budoucí šéf policie se uvedl před kamerami ČT. Hned došlo na šibenice před Sněmovnou

01.02.2022 16:58

Novým policejním prezidentem se stane dosavadní 1. náměstek končícího Jana Švejdara Martin Vondrášek, o němž předseda Přísahy Robert šlachta tvrdí, že má blízko k ODS. Vondrášek se představil veřejnosti a popsal, jak se sám dívá na policejní sbor. Popsal, jak se dívá na to, když si demonstranti na akce nosí šibenice.

Budoucí šéf policie se uvedl před kamerami ČT. Hned došlo na šibenice před Sněmovnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Vondrášek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že po Janu Švejdarovi, který z postu policejního prezidenta odejde k 31. březnu, se funkce ujme Švejdarův dosavadní 1. náměstek Martin Vondrášek. Má prý jednoznačné předpoklady pro výkon této funkce.

„Cítím obrovskou pokoru vůči občanům, vůči policistům i vůči občanským zaměstnancům u policie a udělám všechno, co je v mých silách, aby byly dlouhodobě hájeny demokratické principy, aby zde byly dodržovány zákony a aby naši lidé měli co možná nejlepší podmínky, ale i pochopení veřejnosti,“ prohlásil Vondrášek před kamerami České televize. Vondrášek u policie slouží už 29 let, z toho 8 let ve vysokých pozicích.

Svou představu o policii opírá o zákon o Policii ČR.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
„Kde je napsáno, že policie je jednotný bezpečnostní sbor, který slouží veřejnosti. Tečka. A ta služba veřejnosti je pro mě svatá. Policie slouží veřejnosti tím, že chrání její majetek, chrání bezpečnost a zdraví, chrání veřejný pořádek, vede trestní řízení a plní i další úkoly, které plynou z českých zákonů, z předpisů EU i z dalších mezinárodních smluv,“ řekl Vondrášek. „A já bych byl hrozně rád, abyste slyšeli, že je pro mě důležité, co je napsáno v zákonech ČR a není pro mě až tak důležité, jestli se někomu zavděčíme, nebo nezavděčíme,“ dodal ještě.

Prohlásil, že chce, aby byl policejní sbor moderní a nezávislý sbor, který bude k dispozici občanům.

„Vítám programové prohlášení vlády, kde se píše, že pokud bude měněn zákon o služebním poměru, tak bude měněn nejdříve v roce 2024 a až po důkladné diskusi,“ pravil Vondrášek s tím, že i po úpravě služebního zákona by mělo existovat nějaké přechodné období, během něhož by se policisté měli mít čas rozhodnout, zda budou chtít pokračovat ve službě občanům za nových podmínek, nebo zda řady policie opustí.

Stranou jeho pozornosti prý nezůstávají ani moderní technologie. Chce se zasadit o to, aby co nejvíce agend policie bylo digitalizováno. Chce se také pokusit navýšit procento objasněných případů a je prý odhodlán udělat vše pro to, aby ministr vnitra, pod něhož policie spadá, mohl být na práci policistů hrdý.

Své plány v roli policejního prezidenta prý popíše, až se jím opravdu stane, tedy v průběhu měsíce dubna.

Jednu věc ale přece jen prozradil. Popsal, jak se dívá na to, když si demonstranti na akce nosí šibenice.

„Pokud jde o šibenice, což je velmi nešťastný symbol, který je využíván v rámci práva shromažďovacího, tak pokud to nesměřuje např. vůči konkrétní skupině osob, ale obecně proti politické situaci, tak je to z našeho pohledu nešťastný, ale nikoli nezákonný symbol,“ uvedl Vondrášek.

Předseda Přísahy Robert Šlachta, někdejší elitní policista, o Vondráškovi tvrdí, že je to muž, který má blízko k ODS a nelze příliš počítat, že by se choval úplně nestranně.

Ministr Rakušan na tiskové konferenci s Vondráškem po boku naopak vyjádřil naději, že pod novým policejním prezidentem se budou dobře cítit policisté a občané si budou připadat dostatečně v bezpečí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…