Budu místopředsedou a ministrem, prozradil u Moravce Babiš. ANO vyšle do vlády šest lidí

22.12.2013 13:28

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil, že by měl být v nové koaliční vládě ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Vláda by podle něj měla fungovat ve složení osm zástupců ČSSD, šest členů hnutí ANO a tři za KDU-ČSL. Řekl to v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Vláda by tak měla mít 17 členů, a ne původně diskutovaných 18.

Budu místopředsedou a ministrem, prozradil u Moravce Babiš. ANO vyšle do vlády šest lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Vláda je ready (připravena). Na počátku ledna může (Bohuslav) Sobotka jít na Hrad a vláda může začít fungovat," uvedl Babiš.

Ke svým funkcím Babiš řekl, že by to mělo fungovat jako v současné vládě Jiřího Rusnoka, kde také ministr financí Jan Fischer rovněž zastupuje post vicepremiéra. Jako svou prioritu uvedl snižování schodku rozpočtu a šetření. "Tento stát utrácí, protože politik ani státní úředník neví, co je šetřit," uvedl Babiš.

K ostatním postům za hnutí ANO v nové vládě Babiš konkrétní jména neuvedl s tím, že se o tom bude ještě jednat.

Obsazení vládních postů koaličními partnery by podle Babiše měla být respektována. "Pokud tedy nebudeme mít pocit, že někdo zastupuje kmotrovské zájmy. Zatím takové jméno nevidíme," uvedl šéf ANO. 

KDU-ČSL i prezident se kloní k dohodě

Prezident Miloš Zeman v minulosti opakovaně prohlásil, že bude chtít po ministrech nové vlády negativní lustrační osvědčení, a problém by s tím mohl mít právě šéf ANO. Kvůli vedení ve svazcích StB se Babiš soudí na Slovensku. Zeman před několika týdny v rozhovoru s ČTK řekl, že když v prosinci projde prvním sněmovním čtením zákon o státní službě, bude to pro něj dostatečná garance, aby Babiše jmenoval ministrem financí i bez lustračního osvědčení. Podle šéfa ČSSD a zřejmě budoucího premiéra koaliční vlády Bohuslava Sobotky ale zákon projde Sněmovnou asi až na přelomu ledna a února.

V sobotu večer souhlasil celostátní výbor KDU-ČSL s nabídkou na rozdělení míst ve vznikající koaliční vládě ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Podle ní by lidovci měli ministra zemědělství, kultury a jednoho bez portfeje. Právě ministrem bez portfeje pro vědu, vzdělání a inovace má být šéf strany Pavel Bělobrádek. Na ministerstvo kultury zamíří bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman a ministerstvo zemědělství povede místopředseda strany Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…