Byl nešťastný kvůli pobytu. Afričan, jenž měl hlídat podpálenou katedrálu

19.07.2020 20:01

Policie vyslechla muže, který zamykal katedrálu ve francouzském Nantes předtím, než vyhořela. Přestože stále není jasné, proč katedrála vyhořela, vystupují na světlo nové skutečnosti. Rwandský uprchlík, který objekt zamykal, měl podle televize RTL problémy s povolením k pobytu. Dokumenty mu měly propadnout již v březnu, a nyní s úřady jednal o možnosti prodloužení víza. Podle listu Le Figaro byl kvůli tomu „nešťastný“.

Byl nešťastný kvůli pobytu. Afričan, jenž měl hlídat podpálenou katedrálu
Foto: Repro YouTube Meganoticias
Popisek: Požár katedrály v Nantes

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí
Muž, jenž měl uzamykání významné sakrální památky na starosti, se do Francie dostal již v roce 2012, kdy uprchl ze Rwandy. Podle duchovního katedrály Jeana-Charlese Nowaka to byl „zodpovědný muž“. Křesťanský uprchlík dle něho má zdravotní problémy a „ve Rwandě hodně trpěl“.

Muž doposud v zemi neměl žádné problémy s policií, v březnu mu však vypršely dokumenty týkající se povolení k pobytu. O prodloužení víz měl podle informací novin Le Figaro aktuálně jednat s úřady.

Devětatřicetiletý Emmanuel (celé jméno není známo) měl dveře katedrály zavřít v sedm hodin večer. Vyšetřování zatím nepřineslo žádné známky vloupání.

Mužův právník řekl, že jeho klient s ohněm „nemá nic společného“. „Ani na vteřinu nevěřím, že by mohl zapálit katedrálu. Je to místo, které zbožňuje,“ myslí si samotný duchovní katedrály.

Vyšetřovatelé uvádějí, že výslechem muže chtěli vyjasnit některé nesrovnalosti a že by bylo „předčasné“ myslet si, že muž hraje v požáru nějakou roli.

Požár katedrály je již vyšetřovateli považován za žhářství, na místě byla nalezena trojice ohnisek.

Plameny zničily varhany ze 17. století a také některé původní vitráže katedrály. Asi stovce hasičů se podařilo zastavit plameny, které ohrožovaly celou stavbu, v sobotu odpoledne. Francouzský premiér Jean Castex ocenil jejich „profesionalitu, odvahu a sebekontrolu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…