Bývalí ústavní soudci tleskají změně voleb: Já to říkala od počátku, tvrdí Wagnerová

04.02.2021 15:30

Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Je podle něj diskriminující v rozdělení na kraje a přepočet mandátů. Rozhodnutí platí pro letošní volby. Koalicím postačí ke vstupu do Sněmovny získat 5 procent. Server Aktuálně.cz přinesl názor na věc některých bývalých ústavních soudců. Podle nich mohl být verdikt ještě ostřejší.

Bývalí ústavní soudci tleskají změně voleb: Já to říkala od počátku, tvrdí Wagnerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Pro Elišku Wagnerovou je verdikt soudu velkou satisfakcí. „Od počátku, co jsem na Ústavním soudu byla, jsem tvrdila, že tento systém nerovné váhy hlasů je protiústavní,“ říká Wagnerová, která byla v minulosti místopředsedkyní soudu. Rozhodnutí vysloveně uvítala.

Další, kdo se k rozhodnutí ústavních soudců vyjádřil, byl Stanislav Balík. Podle něj byla ústavní stížnost napsána velice kvalifikovaně včetně tabulek a grafů. „Zde se skutečně ukazuje, jak jsou malé subjekty znevýhodněné,“ podotkl Balík. 

Oba dva pak podporují tu myšlenku Ústavního soudu, která nyní zazněla. Že relativní rovnosti musí být dosaženo v rámci celé republiky z hlediska rovného přístupu k voleným funkcím, přičemž voliči v každém kraji musí mít možnost v přibližně stejné míře ovlivnit celkový výsledek volby. Tento princip však dosud ve všech důsledcích nefungoval. 

„Volič politické strany s menším ziskem hlasů, například v Karlovarském kraji, kde se pravidelně obsazuje jen pět mandátů, ovlivní jen možnost této strany dosáhnout kvor stanovených v rámci celostátním, nikoli však zvolení poslance, neboť v tomto směru jeho hlas propadne v rámci volebního kraje,“ zní v nálezu.

Ústavní soud však také zrušil kvóty pro volební koalice. I s tím Balík souhlasí. „Stávající model vedl k pokřivení voleb v tom směru, že se uzavíraly různé koalice ani ne tak proto, že by byl společný volební program, ale proto, aby se dosáhlo patřičného procenta hlasů,“ zmínil. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …