Bývalý velvyslanec Kolář promlouvá o Donaldu Trumpovi: Přivedl do Bílého domu šílence, udělal mezinárodní ostudu

06.08.2017 11:04

Někdejší velvyslanec v Rusku a ve Spojených státech má za to, že 45. prezident USA je chytrý člověk, který sice párkrát zkrachoval, ale dokázal se opět vzchopit. V prezidentské funkci si ale počíná poněkud zmatečně. Proč? Kolář se domnívá, že na tom nesou vinu lidé, kterými se obklopil. Někteří z nich jsou prý „ztřeštěnci“ – třeba hlavní poradce Steve Bannon nebo dnes již bývalý kancléř Bílého domu Reince Priebus.

Bývalý velvyslanec Kolář promlouvá o Donaldu Trumpovi: Přivedl do Bílého domu šílence, udělal mezinárodní ostudu
Foto: Twitter DJT
Popisek: Prezident USA Donald J. Trump se svým viceprezidentem Mikem Pencem

Petr Kolář působil v roli českého velvyslance jak v Moskvě, tak ve Washingtonu a má tedy dost zkušeností na to, aby mohl zhodnotit úřadování Donalda Trumpa v Bílém domě. Ačkoli sám Trump v minulosti dokázal, že je schopným politikem, jeho prezidentství prý působí poněkud zmatečně. Mohou za to třeba někteří Trumpovi spolupracovníci, kteří ovšem postupně mizí ze scény.

„Postupně proto odpadávají konspirátoři a pološílenci Flynn, Steve Bannon nebo Reince Priebus, kteří se kolem Trumpa motali v prvopočátku povolební euforie. Chtěli dělat všechno jinak, ale vyrobili jen spoustu chyb a hloupostí, které jim pak federální soudy vracely. Mám na mysli zákaz vstupu občanům ze sedmi muslimských zemí, což způsobilo plno zmatků na letištích a mezinárodní ostudu. To všechno byly výpotky těchto podivných exotů názorově se potácejících ještě daleko za Tea Party. Zmínění lidé přestali být pro Trumpa užiteční, protože chyb bylo moc a všechny padaly na jeho hlavu. A on nechce být neúspěšný prezident. Postupně dochází k závěru, že se musí obklopit profesionály, což se nyní děje,“ popisuje v rozhovoru pro Deník.cz Kolář.

Celý rozhovor naleznete zde

Kolář se také domnívá, že Trumpovi nepomáhá ani jeho ministr zahraničí Rex W. Tillerson. Od bývalého ředitele amerického ropného gigantu ExxonMobil se očekávalo, že ministerstvo zahraničí pevně uchopí a dá americké zahraniční politice jasný směr, jenže podle amerických médií v jeho resortu panuje spíš chaos.

Svědčí o tom Trumpovo počínání. Ještě jako budoucí prezident USA se spojil s tchajwanskou prezidentkou a řekl, že možná nebude respektovat politiku jednotné Číny, aby se za pár měsíců sešel s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a notoval si, jak si porozuměli. Jenže uběhlo dalších pár měsíců a Trump už Číně hrozí sankcemi, pokud nezkrotí komunistickou KLDR.

Vypadá to jako velmi chaotická zahraniční politika, kterou nezvládá korigovat ani Trumpův viceprezident Mike Pence, byť se velmi snaží a Trumpovi je velikou oporou. Naštěstí se ale Trump začíná spoléhat na profesionály jako je generál John F. Kelly, který teď řídí Bílý dům z pozice kancléře místo Pribeuse.

I díky lidem, jako jsou Pence či Kelly není prý příliš pravděpodobné. že by byl Trump sesazen z pozice prezidenta v průběhu svého funkčního období, byť se o tzv. impeachmentu neboli nedobrovolném zbavení funkce hojně spekuluje.  

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …