ČEZ je v dobré kondici, pochvaloval si v rádiu jeho akcionář a analytik

22.03.2017 19:13

Hostem středečního pořadu 20 minut Radiožurnálu byl analytik J&T a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

ČEZ je v dobré kondici, pochvaloval si v rádiu jeho akcionář a analytik
Foto: ČEZ
Popisek: Elektrárna Dětmarovice

Pokles zisku společnosti ČEZ přičítá Šnobr poklesu cen elektřiny. Ta nyní činí 30 euro za megawatthodinu, před několika lety to bylo 50 euro za megawatthodinu.

Šnobr zopakoval, že kritizuje plány na prodej uhelné elektrárny Počerady. Přestože by její prodej přinesl peníze na výplatu dividendy, myslí si, že tato elektrárna je strategickým majetkem společnosti ČEZ.

Prozradil, že o výši dividendy rozhoduje cash flow, nikoliv čistý zisk. „Nikdy bych si nedovolil hovořit o vyšší dividendě, než jsou volné prostředky,“ podotkl k tomu.

Přiznal, že ČEZ má zainvestováno, a díky vývoji cen elektřiny nemá kam investovat, proto má volnou hotovost vyplácet akcionářům. „Myslím, že 40 Kč na akcii je tak akorát,“ podotkl.

ČEZ je podle Šnobra v dobré kondici. A to díky obnově uhelných elektráren i díky navýšení výkonu elektráren jaderných. Díky tomu prý nám narostla nová malá jaderná elektrárna.

Vzhledem k tomu, že velkoobchodní ceny nejsou normální, nevyplatí se investovat do jakýchkoliv elektráren. Vyplatí se investovat jen do obnovitelných zdrojů.

Přesto Šnobr kritizoval nákup větrných parků v Německu. ČEZ prý nakupuje aktiva v Německu s velmi nízkým výnosem. „Není to vůbec výhodné,“ podotkl Šnobr. Podle něj se může stát, že tyto investice budou vykazovat ztráty.

Investice ve stovkách milionů do decentralizovaných zdrojů jsou prý dobré, ale málo významné.

Odmítl argumentaci společnosti ČEZ, která prosazuje prodej elektrárny Počerady. Poukázal na to, že tato elektrárna má smlouvu na odběr uhlí na dobu 30 let, leží přímo na uhelné pánvi a může fungovat třeba až do roku 2035. Prý se může stát, že do několika let se tento areál může stát klíčovým.

Zisky ČEZ budou klesat i v letošním a příštím roce. „Tyto roky se stanou dnem hospodaření společnosti,“ podotkl.

Podle něj musí udělat Německo změny ve své energetické politice, protože jinak Německo „narazí do zdi“. Změnu očekává po volbách, které u našich západních sousedů proběhnou v září. Očekává, že po těchto změnách se trh v našem regionu výrazně změní. I proto je podle něj na prodej elektrárny Počerady příliš brzy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…