ČEZ nesmí s Temelínem spoléhat na stát. Ten to nezachrání, míní bývalý ředitel

03.12.2012 17:44

V pondělí do Prahy přiletěla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, aby zde podpořila americkou firmu, která se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. O energetice přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvit bývalý ředitel společnosti ČEZ Jaroslav Míl.

ČEZ nesmí s Temelínem spoléhat na stát. Ten to nezachrání, míní bývalý ředitel
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podle Míla se investice do jaderné elektrárny vyplatí. Musí tam ale investovat především ČEZ. Pokud společnost na dostavbu Temelína nemá, neměla by prý spoléhat na garance státu. „Co když se dodatečně zdaní podpora státu, co když to zruší soud? Pokud se to ČEZu nevyplatí, pak by to neměl realizovat,“ prohlásil v pořadu na Českém rozhlase.

ČEZ by měl mít dostatek zdrojů. Nesmí spoléhat jen na záchranu od státu

ČEZ musí mít dostatek zdrojů. V roce 2003 měla podle Míla minimální zadlužení. Měla by tedy mít dostatek zdrojů. „Pokud na to ČEZ nemá, pak by do toho neměl stát vstupovat. Ten to nezachrání,“ myslí si Míl.

V pořadu zdůraznil, že je potřeba odpovědět si na otázku, zda chceme elektrárnu jako strategicko-bezpečnostní prvek nebo proto, že „chceme mít elektrárnu, ať ji vlastní kdo ji vlastní, a mít v ní aspoň nějaký podíl“. Česká republika by podle bývalého ředitele ČEZu měla být majitelem elektrárny nebo by v ní měla mít určitý vliv.

Zas tak velká ochrana před ekonomickou krizí to nebude

„Jediné pro, které jsem přišel, je, že to bude protikrizové opatření. Jsem proti tomu,“ uvedl Míl. Vypočítal, že pro dostavení Temelína by bylo potřeba 30 miliard investic ročně. Pro české dodavatele to ale bude 10 miliard ročně (české podniky se na zakázce budou podílet 30 procenty). To Míl nepovažuje za velkou investici pro záchranu před krizí.

České firmy by musely dodávat součástky i na stavbu jiných bloků. To by mělo smysl, pokud by je zahraniční konsorcia přibrala například ke stavbám elektráren v Číně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…