ČSSD pomáhá vládě, rozčiluje se Bárta. VV naopak usilují o její pád

23.12.2012 6:59

Sociální demokracie selhává při plnění své opoziční funkce a svou pasivitou vládě naopak napomáhá. Alespoň podle vyjádření poslance za Věci veřejné Víta Bárty na svém blogu vitbarta.cz. Věci veřejné však podle něj neusnou na vavřínech a udělají vše, co bude v jejich silách, aby vláda padla.

ČSSD pomáhá vládě, rozčiluje se Bárta. VV naopak usilují o její pád
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

 

Bártu pobouřilo vyjádření předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, v němž sociální demokraté vyzývají předsedu vlády Petra Nečase, aby co nejdříve přišel a sám požádal o hlasování o důvěře vládě. Podle nich by to byl jediný možný legitimní demokratický krok, který by jasně ukázal, jakou podporu má v tuto chvíli jeho vláda.

Bárta však za jejich slovy vidí pasivitu a pomáhání vládě v její existenci. „ČSSD namísto toho, aby aktivně vyvolávala hlasování o nedůvěře vládě, jen pasivně a zcela symbolicky žádá po vládní koalici něco, co ona přirozeně neudělá,“ píše. Nastává tak podle jeho názoru nesmyslná situace, kdy levice neplní svojí opoziční funkci a podává vládě pomocnou ruku.

Vláda je neštěstí pro tuto zemi

ČSSD se podle jeho slov spoléhá na to, že si toho voliči nevšimnou a spletou si volání po hlasování o nedůvěře vládě, s vyvoláváním hlasování o důvěře vládě. A připomíná, že sociální demokraté mají dostatečný počet poslanců k tomu (minimálně 41), aby sami svolali mimořádnou schůzi a bod o nedůvěře vládě na ní zařadili.

Věci veřejné k takovému kroku nemají dostatek poslaneckých mandátů, pokusí se tedy podle Bárty alespoň zapojit významné protivládní hnutí do odporu proti vládě tak, aby opozice musela pod veřejným tlakem vyvolat hlasování o důvěře vládě. „Jsou věci, ve kterých se s občanskými iniciativami shodneme, jsou věci, na které máme odlišný názor, to o čem však nemůže být pochyb je, že všichni považujeme tuto vládu za neštěstí pro naši zemi, a proto chceme využit všech legitimních prostředků k tomu, abychom co nejdříve ukončili její vládnutí,“ nastiňuje postup VV.

Připomíná, že Věci veřejné vyzvaly ostatní strany k aktivitě, leč marně. „Budeme tedy také jedinou stranou, kde nabídne nezávislým občanským iniciativám platformu pro vyjádření jejích nespokojenosti s touto vládou,“ uvedl Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …