ČSSD pošlapává demokracii a porušuje zákon, hřímá advokát

30.08.2013 22:28

ČSSD pošlapává demokratická práva jednotlivců ve straně a porušuje zákon, tvrdí advokát Pavel Němec, který právně zastupuje nespokojené členy soc. dem. v Olomouckém kraji. Exposlanec z Moravskoslezského regionu Adam Rykala podobná nařčení razantně odmítá a prosí členy, aby se raději soustředili na nadcházející volby.

ČSSD pošlapává demokracii a porušuje zákon, hřímá advokát
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov má za to, že spory v ČSSD mohou nahrávat konkurenčním stranám na levici.

V sociální demokracii zuří boj o místa na kandidátkách, a to dokonce na soudní úrovni, protože ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) se obrátil na soudce, neboť severomoravskou kandidátní listinu považuje za nedemokratickou. O aktuálním dění u sociálních demokratů v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali šéf ostravské ČSSD Adam Rykala a bývalý člen ČSSD advokát Petr Němec, který zastupuje stěžovatele, ale v Olomouckém kraji. I tam se někteří politici obrátili na soud.

Vše je pošlapáno

„Co může být demokratičtějšího, než tajná volba,“ ptal se v úvodu pořadu Rykala. „Jasné je, že kandidátní listiny byly postaveny podle řádu i podle stanov a už do nich nebudeme zasahovat,“ pokračoval. Následně poukázal na to, že Petr Kajnar právě v tajném hlasování neuspěl a kvůli nedostatku podpory se nedostal ani na poslední místo na kandidátce. „Já bych chtěl vyzvat své kolegy, aby nežalovali sociální demokracii, protože sedmého září startuje předvolební kampaň a my musíme lidem např. říci, jak nastartujeme ekonomiku a zvýšíme zaměstnanost,“ prohlásil Rykala.

Němec ve vysílání oponoval, že v sociální demokracii demokracie slábne, neboť se omezuje na názor většiny. „Práva jednotlivců jsou však pošlapávána. Sleduji situaci i v jiných krajích a bohužel ani jinde nepanuje lepší situace. V ČSSD nepanují demokratické principy a dokonce se tam porušují i zákony,“ stěžoval si ve vysílání Němec. A obratem podal příklad, jak strana porušuje zákon. "Zastupuji jednu ženu z Pardubicka, která dostala protiprávní výpověď a jejím zaměstnavatelem je ČSSD,“ prozradil Němec.

K celé situaci se vyjádřil také komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov. „Skoro každého voliče ČSSD musí napadnout - a tenhle rozhádaný spolek chce spravovat tuto zem,“ poznamenal komentátor. Bližší analýzu by však měl podle jeho názoru provést např. docent Chocholoušek nebo známá detektivní postava Hercules Poirot. Mitrofanovi se zdá podezřelé, že se žaloby proti ČSSD množí jako houby po dešti, ale neví, kdo za tím stojí. „Mám ale pocit, že tato situace může vyhovovat konkurentům ČSSD na levici, uzavřel Mitrofanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…