ČSSD připouští eutanazii. Zeman: Takový zákon shodím

23.06.2021 9:46

Sociální demokraté představili své programové priority pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny, respektive až do roku 2030. Jsou mezi nimi výrazné zdanění bohatých občanů, zavedení bankovní daně, rozvoj bezplatného českého školství, ochrana českého zdravotnictví a také zavedení práva na eutanazii, neboli na asistovanou sebevraždu. Z Hradu kvůli tomu hlasitě zahřmělo.

ČSSD připouští eutanazii. Zeman: Takový zákon shodím
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident České republiky Miloš Zeman

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí

ČSSD toho pro nadcházející roky slibuje hodně. Bezplatné a dobře fungující školství, žádnou privatizaci zdravotnictví, zavedení bankovní daně a zdanění bohatých, kteří by podle představ ČSSD měli zaplatit covidové škody.  

„Zavedeme daně z obřích majetků nad 100 milionů korun se sazbou 1 % ročně, inspirujeme se v Německu. Progresivní zdanění příjmů fyzických osob je nezbytné pro nápravu změn schválených ANO a ODS v roce 2020. Kvůli nim největší daňové břemeno padá na lidi ze střední třídy, zatímco ti bohatí budou mít více peněz. Uděláme to tak, aby se daně nezvedly nikomu do trojnásobku průměrné mzdy,“ oznámila sociální demokracie.

Vedle toho ČSSD také přislíbila, že bude prosazovat zavedení eutanazie v Česku.

„Budeme směřovat k uzákonění práva na eutanazii u nevyléčitelně nemocných osob. Současný stav ‚turistiky‘ za eutanazií do zahraničí není důstojný. Předpokladem bude dokonalé  právní ošetření celého postupu tak, aby nedocházelo k zneužívání systému,“ stojí v bodě 92 z celkem 302 slibů.

A to se ani trochu nelíbí na Hradě.

„Jednoznačně jsem deklaroval, že jsem proti zavedení eutanazie. Důležité je podporovat paliativní léčbu. Pokud by byla eutanazie poslanci schválena, slíbil jsem, že takový zákon budu vetovat,“ připomněl hradní mluvčí Jiří Ovčáček vyjádření prezidenta Miloše Zemana k tomuto tématu.

Zeman a eutanázie

Posední slib se týká zavedení institutu manželství pro stejnopohlavní páry.

„Zavedeme  manželství pro stejnopohlavní páry, které za současných podmínek nemohou naplnit své vztahy, zakotvit v životě, dopřát sobě i svým dětem, které již dnes vychovávají, jistotu a stabilitu. Děti nemají například nárok na alimenty, sirotčí důchod či automatické dědictví po jednom rodiči, v případě úmrtí svého biologického rodiče nemají jistotu, že o ně bude dále pečovat jejich druhý rodič. Proto umožníme vstupovat do manželství, se všemi právy a povinnostmi, i dvěma ženám nebo dvěma mužům,“ uzavírá ČSSD svou vizi do roku 2030 pro Česko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…