ČSSD ví, jak na korupci. Zavede 76% daň z nelegálního majetku

11.11.2011 22:13

Sociální demokraté mají další plán proti korupci. Lidé, kteří by u nemovitého majetku nad deset milionů korun neuměli prokázat jeho původ, by museli zaplatit 76% daň. To by byla největší daň v historii Česka.

ČSSD ví, jak na korupci. Zavede 76% daň z nelegálního majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

ČSSD plánuje nejvyšší daň v historii Česka. Činila by celkem 76 procent a týkala by se nemovitého majetku nad deset milionů korun, u něhož by majitel neuměl prokázat jeho původ. Podle informací České televize tento návrh podporují i Věci veřejné a komunisté. Vládní ODS a TOP 09 jsou proti.

Sociální demokraté hodlají svůj návrh představit na sobotní konferenci, kde budou aktualizovat i svou důchodovou, daňovou a zdravotní reformu. "Pokud by poplatník nebyl schopen zdůvodnit, z čeho si například pořídil dům za 15 milionů korun, tak ten rozdíl, který by poplatník nedokázal vysvětlit, by byl zdaněn sankční sazbou 76 procent," přiblížil tento návrh Bohuslav Sobotka.

Související: Tři stovky. Takovou daň odevzdal státu průměrný živnostník

Podle televize uvalují podobně vysokou daň na nelegálně nakoupený majetek i ve Velké Británii, Irsku nebo Itálii. Nedávno zavedlo podobný zákon také Slovensko, zde ho ale před třemi lety zrušil ústavní soud.

"Majetkové přiznání by se netýkalo movitého majetku, týkalo by se pouze registrovaných nemovitostí, to znamená pozemků, domů, bytů nad určitou cenovou hranici," vysvětlil dál předseda ČSSD. Dále by museli dávat majetkové přiznání i lidé, kteří mají akcie nebo jiné majetkové podíly za více než pět milionů.

VV by zašly ještě dál než sociální demokracie. Kromě takové to vysoké daně jsou pro, aby se zavedla daňová „amnestie" pro každého, kdo přizná své nelegální příjmy z minula. "Nejprve musíme dát občanům příležitost k tomu, aby napravili své chyby," uvedl Vít Bárta.

Související: Doktor (ODS): Daňovou reformu musíme doladit kvůli kolizi stravenek a paušálů

"Ten návrh se pokouší skandalizovat vlastnictví majetku. Přitom základním záměrem podobných úvah by mělo být, zabránit trestné činnosti," odmítá ale návrh za ODS Michal Doktor, její ekonomický expert a možná i budoucí ministr průmyslu a obchodu.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…