ČT: Halík to nechápe? Tomský se vložil do bitvy o Lipovskou. Schytal to i Šafr, řešili se Klaus a Babiš

07.02.2020 18:47

Ekonomka Hana Lipovská byla v posledních dnech středem pozornosti. Českou biskupskou konferencí totiž byla nominována do Rady ČT, na její hlavu se však následně snesla vlna nevole. Nyní se k její osobě vyjádřil ve svém komentáři i politolog Alexander Tomský na serveru Novinky.cz.

ČT: Halík to nechápe? Tomský se vložil do bitvy o Lipovskou. Schytal to i Šafr, řešili se Klaus a Babiš
Foto: Repro XTV
Popisek: Publicista, komentátor a politolog Alexandr Tomský

Hněvivá slovní bitka ohledně nominace Hany Lipovské do Rady ČT podle Tomského opět vyjevila úsilí tzv. liberálů diskreditovat, umlčet, ukřičet a vyloučit konzervativní kritiku veřejnoprávních médií, nepřipustit paletu názorů, zejména jde-li o věřící katoličku. „Kam se poděl pravý liberalismus, tolerance opačného hlediska, ctnost snášenlivosti, schopnost racionálně a věcně argumentovat? Staří liberálové zrušili cenzuru, nepochybovali, že se v diskusi tříbí názory,“ ptá se Tomský.

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32840 lidí

Na pomoc si bere i Johna Stuarta Milla a jeho dílo O svobodě z roku 1989, kdy připomíná, že snaha umlčet opoziční názor je velice zvláštní zlo, které připravuje lidstvo o poznání. A připomíná i slova G. K. Chestertona z roku 1922, kdy liberál je podle něj člověk, který kdyby měl možnost mávnutím ruky umlčet všechny, co klamou svět, tak by to nikdy neudělal.

„Samozřejmě vím, jak marné je žádat dnešní liberály o názorovou shovívavost. V kulturní válce jde o život, neboť se týká antropologie, lidské přirozenosti a konzervativci hájí omezení daná autonomií rodiny, školy, národního domova, tradice a zbožností čili neviditelných hranic proti bezbřehému voluntarismu progresistů, kteří svůj světonázor povýšili na absolutní pravdu, o níž nehodlají debatovat,“ uvádí Tomský a pozastavuje se mimo jiné nad tím, co je Lipovské vyčítáno – že spolupracovala s prezidentem Václavem Klausem. „Proboha, to je snad prohřešek?“ ptá se. 

Pozastavuje se i nad tím, jak šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr napadá její nominaci katolickou církví. „Prý šíří absurdní bludy, je hvězdou dezinformačních médií, souzní s Okamurou i komunisty, zastává proruské a protizápadní propagandistické postoje a Dukova církev je katolicismem bez křesťanství,“ uvádí Tomský seznam hříchů Lipovské podle Šafra. 

„Proč viní Lipovskou z nesouhlasu s demonstracemi proti premiérovi? Vládu nomenklaturního komunisty, spolupracovníka StB a pochybného podnikatele považuji za nežádoucí a zejména ve střetu zájmů za ekonomicky škodlivou včetně nesmyslné EET a idealistický zájem mládeže demonstrovat mě těší. Opačný názor ale taky chápu. Babiše volí značná část občanů (30 procent) a je vina většinové opozice, že se ho nedokážou zbavit,“ dodal Tomský. 

A obul se i do kněze Tomáše Halíka, který Lipovskou rovněž kritizoval. Podle Tomského jej potrefila mentální „asociace“. „Nechápe, že nominace inteligentní a vzdělané Lipovské není útokem na svobodu projevu. Právě naopak. Veřejnoprávní média je nutné neustále kritizovat pro jejich nezastupitelnou roli. Zatímco ta soukromá straní svému segmentu čtenářů, což je v pořádku, máme-li dostatečné spektrum, ta státní, placená všemi občany, mají povinnost úzkostlivě dbát na pluralitu názorů celé společnosti a rozvíjet inteligentní živou a plodnou debatu, kterou tolik chválil Mill,“ uzavřel Tomský s tím, že to je jediný důvod jejich existence.
 
Sama Lipovská se hájila  v rozhovoru pro cirkev.cz, stejně tak ji na svém twitterovém účtu vtipem hájí kardinál Dominik Duka. 

Podle slov Lipovské ji ke kandidatuře do Rady ČT vybízelo několik lidí, kteří se veřejnoprávními médii dlouhodobě zabývají a jejichž odbornosti si cení. „Protože je pro mě osobně ČBK zárukou nestrannosti a hodnotového ukotvení, se kterým se ztotožňuji, předložila jsem své podklady i já. Nevím, jaká kritéria vzali při rozhodování biskupové v potaz, roli však podle mě hrálo i to, že jsem – jak mě někdy novináři označují – ‚katolický ekonom‘ a otevřeně se k tomu hlásím. Ostatně, jako ‚katolický ekonom‘ jsem letos ČBK vyslána na ekonomické fórum The Economy of Francesco, které proběhne v březnu v Assisi. Toto ekonomické fórum svolal Svatý otec a bude se zabývat mimo jiné i klíčovými otázkami financování církve,“ uvedla Lipovská, proč přijala zrovna nominaci České biskupské konference (ČBK). Za hlavní úkol Rady ČT považuje analýzu hospodářské situace, aby hospodaření bylo minimálně vyrovnané, ne-li přebytkové, a maximálně efektivní.

Když se ještě v rozhovoru vyjadřovala k nominaci, vyjadřovala se i k napojení na Václava Klause mladšího i staršího, o čemž hovoří média. „Obavám novinářů opravdu nerozumím, ani nejsem schopna nabídnout žádný jejich výklad. Byly by to jen spekulace. Já sama však píši a mluvím vždy výhradně sama za sebe. Pokud jde o to, zda se budu rozhodovat v Radě ČT podle svého vědomí, nebo zda bude mé rozhodování kdokoli ovlivňovat, pak jednoznačně říkám, že se budu rozhodovat výlučně podle svého vědomí,“ sdělila.

Vyjádřila se i k výroku pro Deník N, kdy řekla, že nerozumí smyslu veřejnoprávních médií. Zároveň ale dodala, že poslední vývoj ukazuje, že vyvážená, objektivní Česká televize, která by opravdu důsledně plnila vše, co jí přikazuje zákon, může mít smysl.

„Dovolím si rozlišit dvě roviny tohoto problému. První je striktně ekonomická, rozlišující různé typy vlastnictví. Druhou je pak realita konkrétní země v konkrétním čase, kdy je v České republice existence veřejnoprávních médií jasně definována zákonem. Z pohledu teoretické ekonomie, který jsem ve zmíněném rozhovoru zmínila, vychází z definice tzv. veřejných statků, které má stát poskytovat, zjednodušeně řečeno, jen tehdy, pokud je nedokáže efektivně poskytovat soukromý sektor. Z tohoto hlediska například školství, zdravotnictví, doprava nebo právě televizní vysílání nejsou veřejnými statky. Na druhou stranu, televizní vysílání jako vysílání veřejné služby je statek tzv. veřejně poskytovaný, který existuje na základě suverénního rozhodnutí zákonodárců země. Ekonomové tak mohou diskutovat o tom, která forma provozování televize je z hlediska hospodárnosti nejefektivnější, ale zároveň musejí respektovat platnou legislativu. Osobně proto nepovažuji za zásadní, a už vůbec ne svobodu ohrožující, diskusi o samotné formě vlastnictví média veřejné služby,“ zmínila dále Lipovská.

Ta se obsáhle vyjádřila i na svém facebookovém profilu, kdy mimo jiné uvedla, že až se „vichřice hněvu“ přežene, až poslanci rozhodnou, zkrátka, až zase bude klid na práci, „budu chtít sedět u jednoho stolu s každým z kritiků“.

K nominaci ekonomky Hany Lipovské do Rady České televize se vyjádřil s obavami například výše zmiňovaný šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr. „Otec Duka nepropadl kouzlu Hany Lipovské náhodou. Oba plují v temném protizápadním proudu,“ uvedl Šafr.

Anketa

Chcete, aby byl Donald J. Trump znovuzvolen prezidentem USA?

64%
15%
hlasovalo: 6767 lidí

Šafr úvodem připomíná rozhovor Lipovské s moderátorkou Janou Bobošíkovou pro XTV, kdy hovořila o akcích organizovaných spolkem Milion chvilek jako o ohrožení parlamentní demokracie. „Z jejího projevu není ani na vteřinu jasné, na jaký veřejný fenomén občanská iniciativa Milion chvilek reaguje. O Babišovi, zneužívání dotací a evropské ostudě našeho státu nezazní ani slovo. Nepoučený divák by mohl nabýt dojmu, že Milion chvilek je nejspíš tvrdě totalitní hnutí s násilnickými sklony. Hana Lipovská v souvislosti s Milionem chvilek naléhavě vyzývá, abychom lépe vychovávali naše děti k demokracii, aby pak nepodléhaly tak děsivým svodům,“ popisuje Šafr a připomíná, že Lipovská také například věští konec eura.

„A právě tuto Hanu Lipovskou nominovali katoličtí biskupové pod vedením kardinála Dominika Duky do Rady České televize. V otevřeném dopise se proti tomuto návrhu postavila řada senátorů, přičemž s obzvláštní razancí proti Lipovské vystupuje Marek Hilšer. Na něj pak ostře reagoval na webu Echo24 Daniel Kaiser a vyčetl mu drzost, s níž dělá z biskupů ‚senily‘, kteří nevědí, koho navrhli, a bagatelizuje názor Hany Lipovské na veřejnoprávní média. A jak jsme si už na to zvykli, názor na Echu je shodný s postojem Václava Klause juniora, který Lipovskou brání i džentlmensky jakožto křehkou ženu,“ dodává Šafr a sám uvádí, že on se za Duku dlouhodobě stydí a po nominaci Lipovské jeho znechucení narostlo.  

„Katolická církev má dostatek velkých a moudrých osobností, které by mohla vyslat do Rady České televize. Jenže Dukova církev, která vyznává zvláštní odrůdu víry, které v církvi říkáme katolicismus bez křesťanství, chce vyslat do veřejné instituce osobu, která šíří absurdní bludy a je hvězdou dezinformačních médií. Její souznění s Okamurou i s mnoha postoji komunistické strany není u Hany Lipovské žádná náhoda. Tyto postoje dobře zapadají do širšího rámce proruské a protizápadní propagandy, třebaže to od ní nejspíš není zlý záměr. Je to svedená osoba a své postoje zřejmě myslí upřímně,“ míní Šafr. 

„Není také náhoda, že paní Lipovskou milují prohradní média a sympatizanti Miloše Zemana. Náš přisprostlý prezident je sice neznaboh, ale zato si umíme představit Hanu Lipovskou s Jiřím Ovčáčkem, jak vedle sebe klečí na tridentské mši. Tento druh konzervativců má dost daleko k solidním a střízlivým toryům. Když biskupové prosazují do Rady České televize ostrého kritika občanských protestů proti estébáckému premiérovi, tak by měli vědět, že na Václavské náměstí i na Letnou vyrážely z mnoha míst celé farnosti. Neměli by už dále prohlubovat tragické rozdělení své vlastní církve. Ať paní Lipovskou nominuje Institut Václava Klause,“ uzavřel komentátor. 

Své stanovisko, aby ČBK nominaci Lipovské stáhla, přidává i zapsaný spolek „Česká křesťanská akademie, z.s.“ (ČKA) v čele s Tomášem Halíkem, podle nějž se jedná o „neomluvitelnou chybu“.

„Celé současné tažení proti H. Lipovské mi už připadá, že není v souladu s Istanbulskou úmluvou...“ odvětil kardinál Dominik Duka na svém twitterovém účtu.

Celé současné tažení proti H. Lipovské mi už připadá, že není v souladu s Istanbulskou úmluvou...

— Kardinál Duka (@dominikduka) February 3, 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …