ČT: Šlachta chce promluvit o propojení policie na podsvětí

20.06.2016 9:37

Končící šéf ÚOOZ Robert Šlachta žádá o svolání uzavřeného jednání výboru pro obranu a bezpečnost. Na něm chce prezentovat informace o možném spojení policejních špiček a lidí z kriminálního prostředí. Uvedla to Česká televize.

ČT: Šlachta chce promluvit o propojení policie na podsvětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Zástupci bezpečnostního výboru nemají o Šlachtově žádosti žádné informace. Šlachta serveru iDNES.cz upřesnil, že výbor dosud neoslovil. Od policie odchází k poslednímu červnu, nesouhlasí s reorganizací celorepublikových policejních útvarů.

Návrh změn, který bude platný od srpna, předpokládá spojení protimafiánské a protikorupční policie pod jedno vedení. Reorganizace vyvolala ostrý spor v koalici mezi ČSSD a hnutím ANO.

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) i tajemník výboru jsou ode dneška služebně v zahraničí, konkrétně v Makedonii. Váňa ČTK sdělil, že o Šlachtově žádosti o svolání výboru nemá informace. Ani další oslovení členové výboru – místopředsedové Richard Dolejš (ČSSD) a Zdeněk Bezecný (TOP 09) nebo členka Jana Černochová (ODS) – o záležitosti nevědí.

Šlachta serveru iDNES.cz řekl, že o záměru informoval nadřízeného, tedy bývalého ředitele protikorupční policie Martina Komárka, jenž byl vedením ÚOOZ po Šlachtově rezignaci pověřen. Další kroky tedy budou zřejmě na Komárkovi.

Důvěra je pouze v tento orgán

„Beru to jako poslední instanci. Důvěra je pouze v tento orgán,“ citovala Šlachtu ohledně schůze výboru Česká televize. Šlachta chce podle ČT poslance seznámit s informacemi, „které by měly být probrány a které by měly být v kontextu s reorganizací, která se v současné době spustila“.

Před deseti lety vyvolala na české politické scéně velký rozruch takzvaná Kubiceho zpráva. Tehdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice předložil poslancům zprávu, která upozorňovala na sílící vliv organizovaného zločinu v Česku. Jelikož část utajovaného dokumentu unikla do médií a bylo těsně před volbami, vzbudila zpráva vlnu nevole především v řadách tehdy vládní ČSSD.

Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra, žalovala jak sociální demokracie, tak i její bývalý předseda Jiří Paroubek. Strana nakonec žalobu stáhla, Paroubkovo dovolání Nejvyšší soud v dubnu 2011 odmítl a potvrdil, že Kubice se mu za zprávu nemusí omlouvat. Národní bezpečnostní úřad později pokutoval někdejší poslance ODS Ivana Langera a KDU-ČSL Pavla Severu za to, že nechali tajný dokument bez dozoru a ten pak unikl do médií.

Chystaný krok Roberta Šlachty ostře kritizoval jihomoravský hejtman Michal Hašek. Naznačil, zda se nepřipravuje obdoba Kubiceho zprávy z roku 2006. Ohledně ní uvedl, že se později ukázalo, že šlo o „nepravdivou sbírku drbů a spekulací“. „Pokud má Robert Šlachta informace o údajném propojení policie na podsvětí, měl by po více než 20 letech u Policie ČR vědět, že takové poznatky patří GIBS a státním zástupcům, nikoliv parlamentnímu (byť uzavřenému) výboru. Potom už je to jen politická a mediální show odcházejícího šéfa ÚOOZ...,“ dodal Hašek.

Nejnověji na současné vedení policie zaútočil Jiří Komárek, který je velitelem ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). V pondělí České televizi řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního“ úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Informoval o tom server Novinky.cz.

Komárkovi lidé vyšetřují údajnou korupční kauzu Vidkun, kde stíhají vedoucí činitele olomoucké krajské policie i třeba tamního hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila. A Komárek má údajně závažné indicie o tom, že informace mohl vynášet přímo policejní prezident Tomáš Tuhý. Ale chce je poskytnout raději poslancům než vyšetřovatelům Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která ze zákona možnou trestnou činnost policie šetří.

„Právě proto, že mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je, řekněme, osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách, kdy při prověřování toho úniku, kterého se mohl dopustit policejní prezident, tak jsme zaznamenali pokusy ze strany funkcionářů GIBS o průnik do spisu v rámci vyšetřování kauzy Vidkun,“ nastínil v ČT Komárek možné podezření týkající se Tuhého i to, proč se chce obrátit na výbor místo na inspektory.

Celý příspěvek Michala Haška na jeho facebookovém profilu:

V roce 2006 Kubiceho zpráva (o nekolika let pozdeji se ukazuje,ze slo o nepravdivou sbirku drbu a spekulaci), v roce 2016 Šlachtova zpráva??? Pokud má Robert Šlachta informace o udajnem propojeni policie na podsveti,mel by po vice nez 20 letech u Policie ČR vedet,ze takové poznatky patri GIBS a statnim zastupcum, nikoliv parlamentnimu(byt uzavrenemu) vyboru. Potom už je to jen politicka a medialni show odchazejiciho sefa UOOZ..

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…