ČT zakazuje SPD účast v debatách, píše generál Blaško. A další úder veřejnoprávní TV. A ještě jeden

19.09.2018 7:44

Česká televize si objednala studii, která ukázala, že její zpravodajství je v devadesáti osmi procentech zcela objektivní a ani zbylá dvě procenta neporušují profesní standardy nijak závažně. Experti se však studii podivují a upozorňují zejména na to, že ČT se svými hodnotami vzdálila značné části české populace. O tom, jak nesmírné je toto vzdálení, vypovídá například i nejnovější „kauza“, kterou rozvířil kandidát Okamurovy SPD.

ČT zakazuje SPD účast v debatách, píše generál Blaško. A další úder veřejnoprávní TV. A ještě jeden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Generál Hynek Blaško, který za SPD kandiduje do Senátu v obvodě Chrudim a který se má střetnout s bývalým ministrem kultury Danielem Hermanem, zveřejnil na svém Facebooku závažnou informaci. Česká televize se prý rozhodla nezvat do předvolebních debat kandidáty Svobody a přímé demokracie. Důvodem je údajně to, že u kandidátů SPD prý nejsou redaktoři schopni „zaručit obsah jejich vystoupení“.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Pokud by se něco takového stalo, generál Blaško by byl potěšen. „Děje se přesně to, co jsme předpokládali. Myslím, že lepší předvolební kampaň si ani nemůžeme přát,“ napsal na svůj Facebook. Právě tímto opatřením prý veřejnoprávní televize přiměje voliče, aby si našli program SPD a hledali v něm ty prvky fašismu, xenofobie a rasismu, kterých se na Kavčích horách tolik obávají.

„Český člověk není blbec, jak si myslí v ČT, ale dnes už dokáže rozlišovat. Díky, pánové v ČT, máte moji nejhlubší poklonu,“ napsal kandidát.

Bohužel informaci, že by veřejnoprávní vysílatel odmítl zvát do předvolebních pořadů kandidáty SPD se nepodařilo objevit nikde jinde, než na Blaškově Facebooku. Doposud veřejně deklaroval odmítnutí kandidátů SPD pouze deník Blesk. ParlamentníListy.cz budou celou věc nadále sledovat.

Zděšená Johana Hovorková: Štěpánek chválil rozhovor s Putinem a teď má dohlížet na ČT?

Co by ovšem diváky České televize mohlo zaujmout, to je nový kandidát do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Takzvanou „Velkou vysílací radu“, která dohlíží na všechny rozhlasové a televizní vysílatele, má doplnit Petr Štěpánek.

Štěpánek již v této radě působil v letech 1994-2003. Viditelným byl zejména za „televizní krize“ na konci roku 2000.

Na jeho nominaci, o které jako první informoval Newsroom ČT24, okamžitě a dramaticky zareagovala Johana Hovorková z webu Forum24.cz. „Jedná se Petra Štěpánka, bývalého člena ODS, jehož články najdeme na dezinformačních Parlamentních listech, ale třeba také na Protiproudu, webu krále konspirátorů Petra Hájka,“ vysvětlila Hovorková, proč je Štěpánek podle ní „pochybným“ člověkem.

Pak originálním způsobem odprezentovala celý Štěpánkův profesní životopis. „V 90. už v RRTV byl, předtím ale působil jako tajemník Václava Klause, jehož myšlenkám (včetně jejich proruského a protievropského vývoje) zůstal věrný,“ líčila.

CELÝ KOMENTÁŘ JOHANY HOVORKOVÉ ZDE

O (nejen) veřejnoprávních novinářích si prý dovolí hovořit jako o „smečce režimních novinářů z médií hlavního proudu“. A v roce 2017 si jako vyvrcholení svých hříchů dovolil pochválit rozhovor slavného režiséra Olivera Stonea s Vladimírem Putinem, vysílaný televizí Prima Zoom.

Štěpánek prý opravdu nemá rád Českou televizi a dokonce se vyslovil, že ze všeho nejjednodušší by bylo tuto instituci zrušit. A jako vrchol si Hovorková ponechala kandidátův názor na Evropskou unii, která je podle něj před rozkladem, načež vše završila citátem: „Jsou pouze dvě odvětví, jež fungují hůř než politika. Média a justice“.

Nakonec Hovorková zhnuseně shrnula, že tento kandidát by „se hodil spíše SPD, KSČM, nebo pro Václava Klause mladšího“.

„Člověku to hned zlepší náladu, když o něm píše vysoce ‚seriózní‘ server eurobolševického opilce Šafra,“ okomentoval své zatracení Johanou Hovorkovou sám Petr Štěpánek.

Profesor Jirák: ČT hodnotově až příliš odpovídá určité části pražské populace

Shodou okolností ve stejný den se v Lidových novinách objevil text o analýze vysílání ČT, kterou si nechala udělat sama televize. Analýza, kterou na svém minulém zasedání schválila Rada České televize, tvrdí, že 98 procent zpravodajských příspěvků na ČT „naplňuje základní normy objektivity, jak je definují profesní standardy“. Zbylá dvě procenta navíc prý neobsahovala závažná pochybení. Například bylo zjištěno, že v reportáži o uvalení amerických cel na evropskou ocel letos v březnu nebyla americká celní politika představena v celé šíři, což v celkovém vyznění škodilo prezidentu Trumpovi.

Česká televize je výsledky potěšena. „Ukazuje se, že interní editoriální kontrola je nastavena dobře,“ řekla Lidovým novinám mluvčí ČT Karolína Blinková.

Mediální expert Jan Potůček by ale její výsledky nepřeceňoval. Úspěch podle něj závisí především na tom, jak byla nastavena kritéria studie a kdyby byla nastavena jinak, televize by v nich neobstála. Zejména poukázal na to, že studie analyzovala pouze zpravodajské pořady, tedy Události, Události v regionech a Zprávy ve 23 hodin. Hlavní problém vyváženosti ČT je však podle něj zejména v názorových pořadech.

Rovněž sociolog Jaromír Volek, kterého Lidové noviny také oslovily, si povšiml, že analýza byla zaměřena pouze na dodržování základních profesních standardů, ale nikoliv na celkové vyznění zpravodajství. Přitom právě v interpretaci událostí podle něj ČT „není nejsilnější“.

Volek vidí hlavní příčiny v tom, že „očekávání majoritní veřejnosti neodpovídá zcela struktuře respondentů, které zpravodajství ČT využívá“. Jinými slovy - ČT si ke komentování událostí zve lidi, kterým veřejnost nevěří. A tím následně ztrácí důvěru i sama televize.

„Nejde jen o stále přetrvávající pravostředový spin, který jednak vychází z hodnotové struktury domácích sociálních vědců a komentátorů a jednak z pohodlného cyklického využívání seznamu ‚svých‘ respondentů, kdysi uložených do adresáře,“ dodává Volek.

Velmi špatné je podle něj také pokrytí agendy EU, ve které Česká televize zcela rezignovala na analytický a kritický přístup k návrhům představitelů Unie.

Profesor Jan Jirák z Univerzity Karlovy, zakladatel české mediální vědy, pak dodal, že Česká televize se názorově vyhraňuje. To následně vede ke ztrátě důvěry u určité části publika. „Mám pocit, že až příliš často hodnotově odpovídá perspektivě, která je typická pro část pražské populace,“ uzavřel Jan Jirák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…