Cameron vystoupil v parlamentu a ujistil, že respektuje lid. Opoziční Corbyn ho pochválil za sňatky homosexuálů

27.06.2016 17:40

Britský premiér David Cameron se na půdě britského parlamentu vyjádřil k Brexitu. Znovu zopakoval, že si v žádném případě nepřál odchod z Evropské unie, ale plně respektuje vůli lidu. Odmítá přistoupit na úvahy, zda by se parlament neměl postavit proti referendu. Britská vláda ale proces odchodu z EU zatím nespustí. Lídr opozice Jeremy Corbyn poděkoval Cameronovi za jeho jednání po vraždě poslankyně Jo Coxové. Jinak ho však ostře kritizoval.

Cameron vystoupil v parlamentu a ujistil, že respektuje lid. Opoziční Corbyn ho pochválil za sňatky homosexuálů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Velké Británie David Cameron

„Třiatřicet milionů lidí ze Skotka, Irska, Walesu a Anglie dostalo možnost vyjádřit se v referendu. V důležitých otázkách bychom měli naslouchat občanům. Potřebujeme začít přípravné práce ohledně vystoupení z EU. Nebyl to výsledek, ve který jsem doufal, nemyslím si, že je tím nejlepším pro naši zemi, ale je to jasný výsledek,“ konstatoval hned na úvod Cameron.

Zrodí se nová expertní skupina ze státních úředníků

Zatím se podle předsedy vlády nestane nic, co by nějak ovlivnilo život britských občanů v zahraničí. Ani britská ekonomika není tak slabá, jak by se mohlo zdát. Podle Camerona je ostrovní ekonomika v lepším stavu, než byla před šesti lety, když se Cameron stal premiérem. „Máme 250 miliard liber, které jsou připraveny jako rezerva. Máme připraveny kroky, jak můžeme v případě potřeby zasáhnout,“ ujišťoval.

Zrodí se nová expertní skupina ze státních úředníků, která Brexit připraví tak, aby dobré vztahy s EU zůstaly zachovány i po odchodu Velké Británie z Unie. „Musíme také zajistit, aby všechny části Spojeného království byly ochráněny. Britská vláda se také sejde s irskou vládou a budou řešit problematiku společné hranice,“ hovořil dál premiér.

„Britská vláda prozatím nespustí článek 50 o vystoupení z EU. Než to uděláme,  musíme vědět, jak budou vypadat naše příští vztahy s EU. My odcházíme z EU, ale nechceme se obracet k Unii zády. Ať už ten náš vztah bude jakýkoliv, chceme nadále spolupracovat v otázkách bezpečnosti. Já jsem nedoporučoval, abychom opouštěli Evropskou unii, ale máme příležitost ukázat sílu naší země,“ uzavřel téma Brexitu.

Některé grafity jsou strašné

Vláda musí podle Camerona pracovat na vystoupení z EU, ale musí také pracovat na zacelení trhlin v britské společnosti. „Některé grafity, které jsme v posledních dnech viděli na zdech, jsou strašné,“ upozornil Cameron. Podle předsedy vlády musí dát celý parlament jasně na srozuměnou, že v Británii si zaslouží ochranu každý člověk, byť by přináležel k nějaké menšině.

Ke slovu se dostal také lídr opozice, předseda labouristů Jeremy Corbyn. Stejně jako Cameron i Corbyn poděkoval voličům, že šli volit. Předsedovi vlády však vyčetl, že lidé hlasovali pro Brexit kvůli neschopnosti konzervativní vlády.

„Mnoho lidí se dnes cítí bezmocně, obzvláště v těch zemích, na které jsme dlouho zapomínali. Tyto komunity byly zklamávány, ale nebyly zklamávány Bruselem, ale konzervativní vládou. Mnoho lidí z těchto komunit se obává, zda vláda nahradí zdroje z EU, které budou scházet,“ upozornil Corbyn. Navíc se zdá, že žádné křídlo Konzervativní strany nemá žádný plán, takže se vyjednávání chtějí účastnit i zástupci Labouristické strany, aby měli vliv na další směřování Británie. Labouristé dále žádají vládu, aby nezvyšovala daně, byť tím před Brexitem vyhrožovala. Stejně tak je třeba ochránit výši penzí a platů, které jsou ohroženy nejistotou na trzích.

„Musím říci, že v mnohém nesouhlasím s politikou premiéra a jeho vlády, ale když oznámil, že odstoupí, tak bych vyzdvihl, že dokázal i navzdory své straně prosadit svazky homosexuálů... A chtěl bych mu poděkovat za to, jak se zachoval v případě vraždy Jo Coxové,“ poznamenal Corbyn.

Cameron nikoli poprvé připomněl, že dokud Británie nevystoupí z EU, tak se z hlediska fungování dotací nic nemění. Cameron bude v úřadě pracovat na ekonomických plánech pro budoucnost, byť hlavní tíha tvoření těchto plánů padne až na bedra nové vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…