Čapí hnízdo: Ještě to prý potrvá

22.07.2020 8:24

V létě 2017 obdržela Poslanecká sněmovna žádost o vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání. Navzdory tomu, že policisté a státní zástupci na kauze pracují už tři roky, se zdá, že celá kauza se ještě notně protáhne.

Čapí hnízdo: Ještě to prý potrvá
Foto: video Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

V létě policie vyslechne další svědky v kauze Čapí hnízdo. Státní zástupce bude na případu pracovat minimálně do konce srpna, ale podle serveru Seznam Zprávy se dá očekávat, že srpnem nic neskončí. Jedeme dál.

Naposledy se výslechy uskutečnily na konci minulého týdne. A při nich, jak popsal zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování, vypovídali například tehdejší pracovníci středočeského dotačního úřadu. Při výsleších se detektiv Nevtípil zaměřuje na některé nové detaily. Například na to, jak před tím, než farma Čapí hnízdo dotaci získala, pořádal dotační úřad seminář. Účastnila se ho podle podpisu na prezenční listině také Jana Mayerová, která žádost o dotaci připravovala a je s Babišem již jediná, koho policie ještě stíhá. Na tomto semináři se přitom mělo řešit, jak mohou malé nebo střední firmy o dotaci z Evropské unie žádat,“ napsal server.

Dosud ne zcela vyjasněnou otázkou je, zda farma splňuje kritérium malého a středního podniku. Policie si na toto téma nechala zpracovat novou analýzu.

Není přitom bez zajímavosti, že farma Čapí hnízdo získala dotaci 50 milionů až poté, co dotační úřad přemístil do programu peníze z jiné výzvy. Kdyby tak neučinil, firma by možná na dotaci nedosáhla. Strážci zákona proto teď zkoumají, jestli dotační úřad nejednal účelově, aby vyšel vstříc jednomu z nejbohatších Čechů a dnešnímu premiérovi.

Musí být také rozhodnuto o tom, zda byla farma Čapí hnízdo v době žádosti o dotaci skutečně samostatným subjektem, nebo šlo o společnost propojenou s obřím holdingem Agrofert.

„Z rozhodnutí je cítit, že Zeman a jeho lidé na Nejvyšším státním zastupitelství mají o samostatnosti Agrofertu a farmy silné pochybnosti. Už jen proto, že akcionáři Čapího hnízda byli manželka dnešního premiéra Monika Babišová, její bratr Martin Herodes a také Babišův syn Andrej,“ napsal server, s tím, že státní zastupitelství možná stále čeká na možnost vyslechnout i Andreje Babiše mladšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…