Čaputová je nová tvář a má pozoruhodný způsob vyjadřování, pochvaloval si na ČT slovenský europoslanec Pál Csáky

01.04.2019 23:20

Slovensko má poprvé v čele státu ženu – prezidentkou se o víkendu stala právnička Zuzana Čaputová, jejíž ambicí je překonat politické příkopy vedoucí napříč celou zemí. V pondělních Událostech, komentářích na ČT24 téma pro debatu zástupců dvou stran, které se na sebe přes tento příkop dívají. Byli jimi místopředseda nejsilnější vládní strany SMER-SD Juraj Blanár a europoslanec Pál Csáky.

Čaputová  je nová  tvář a  má pozoruhodný způsob vyjadřování, pochvaloval si na ČT slovenský europoslanec Pál Csáky
Foto: Repro ČT
Popisek: Zuzana Čaputová, zvolená prezidentka Slovenska

Úvodem rozhovoru v rámci telefonického spojení místopředseda vládní strany SMER-SD Juraj Blanár objasnil, proč se hlavní vládní strana omezila poté, co bylo jasné, že vyhrála prezidentské volby právnička Čaputová, na strohou gratulaci. „Já bych to tak neinterpretoval. Jasně jsme řekli, že vítězkou je Čaputová, a progratulovali, a tím jsme i řekli, že náš kandidát, kterého jsme podporovali, Šefčovič nevyhrál,“ řekl s tím, že výsledky voleb respektují.

„My jsme připraveni na aktivní komunikaci a debatu s novou prezidentkou Čaputovou, ať už dovnitř Slovenska, tak i navenek v zahraniční politice,“ podotkl Blanár.

Europoslanec Csaky souhlasí se zvolením Čaputové a vidí jej jako touhu části slovenské společnosti po změně. Zároveň ale českým divákům do kamer vzkázal, že samotná situace je u nich na Slovensku opravdu složitá. „Nesmíme zapomenout, že pětadvacet procent dostaly ultranacionalistické strany. Nyní se každý připravuje na budoucí parlamentní volby, kde se ukáže pravda,“ řekl europoslanec, podle kterého eurovolby budou jen taková rozcvička, kde pravda na povrch ještě nevypluje pro nízkou účast.

Blanár připouští, že se může zdát, že Čaputová může Slovensku jako nová tvář přinést nový impulz, to ale ještě nic neznamená. „Každý nově zvolený prezident přinese nový impulz, i když u nás ta zkušenost s končícím mandátem pana Kisky ukázala, že ten impulz nebyl až tak výrazný a především v zahraniční politice,“ řekl s tím, že proto nabízeli zkušeného diplomata a místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče.

„Ještě to ale ani neznamená, že Čaputová tento svůj hendikep, který v porovnání se Šefčovičem má, nedokáže stejně tak dobře využít. O všech tématech, která jsou nevyhnutelná, s ní jako nejsilnější vládní strana budeme komunikovat,“ zopakoval Blanár a dodal, že jsou rádi, že Šefčovič postoupil až do druhého kola a zabránil tomu, aby se v něm objevili kandidáti antisystémových stran. „Tím jsme jasně ukázali naše orientování na Evropskou unii a atlantické struktury,“ doplnil s tím, že to je pro budoucnost Slovenska velmi zásadní.

Čaputové je často vyčítáno, že za sebou nemá politický životopis a zkušenosti, to ale není až takový problém, míní Csáky. „Ano, je to nová tvář, ale její způsob vyjadřování je velmi pozoruhodný a lze hodnotit pozitivně,“ řekl s tím, že Šefčovič se jistě vrátí do evropských struktur a bude nominovaný vládou po eurovolbách jako staronový komisař Slovenska. „Čaputovou jsem požádal, aby se ale dívala i okolo Slovenska a byla pozitivně orientovaná i k Visegrádské čtyřce,“ dodal Csáky.

Padla otázka na Blanára, co konstruktivního a pozitivního chce do spolupráce s Čaputovou přinést vládní strana SMER-SD. „Máme zájem, aby Slovensko pokračovalo v pozitivních vnitrostátních věcech. Slovensku se daří z hlediska ekonomického i rekordní nezaměstnanosti. Přijímáme množství opatření pro důchodce a sociálně slabší skupiny. V tom chceme pokračovat a vést v tom dialog s paní prezidentkou,“ sdělil Blanár.

Následně připomněl, že budou ale čelit velkým výzvám a zajímá je hlavně zahraniční politika. „Měli jsme velké téma migrace, kde jsme se s bývalým prezidentem Kiskou rozcházeli. Nakonec se ukázalo, že ale náš pohled byl správný i za pomoci eurokomisaře Šefčoviče, a to je důkaz, že je velmi důležité a potřeba, aby politická strana, jako je ta naše, hledala s prezidentem řešení ve prospěch Slovenska,“ řekl na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…