Čaputová řekla jasné slovo k Rusku. A vzkaz vyslala i směrem k Lukašenkovi

18.07.2019 18:30

Na slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou se zaměřil server DeníkN.cz. Všímá si také slov komentátora slovenského deníku SME Petra Tkačenka. Podle něj si Čaputová jede svoje. Mnohé Slováky tak svou zahraniční aktivitou překvapuje.

Čaputová řekla jasné slovo k Rusku. A vzkaz vyslala i směrem k Lukašenkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová a prezident Česka Miloš Zeman

Čaputová například dala jasně najevo, že pozvání běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na letošní oslavy Slovenského národního povstání od předsedy parlamentu Andreje Danka se jí příliš nezdá. Dle jejích slov by běloruskou hlavu státu měl zvát někdo na stejné úrovni. A běloruská strana její vzkaz pochopila.

V minulých dnech se také Čaputová vyjádřila k porušování lidských práv v Číně a k Visegrádské čtyřce uvedla, že by se měla věnovat respektování hodnot právního státu a nezávislé justice. A neobávala se ani vyjádřit vzkaz Rusku. „Jsem přesvědčena, že konstruktivní vztahy s Ruskem potřebujeme. Ale k těm je také třeba vzájemný respekt a úcta k pravidlům. Dnes je, bohužel, na straně Ruska nevidím,“ uvedla.

  • Původní text ZDE

A jak uvádí v této souvislosti komentátor slovenského deníku SME Peter Tkačenko, v zahraničí politice je Čaputová dále než Kiska. Slováci dle jeho slov nejsou na takovou míru aktivismu v zahraniční politice zvyklí, prezidentka si však jede dle jeho slov svoje. 

Nevylučuje, že by se Čaputová mohla stát inspirací – ale musí její jednání přinést výsledky. „Nezapomínejme, že Čaputová má ze všech slovenských přímo volených prezidentů nejslabší mandát. A při pohledu na preference vidíme, že ‚populistický blok“ (zjednodušeně Směr, Slovenská národní strana, kotlebovci a Sme rodina) je stále silný,“ uzavřel Tkačenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…