Čaputová složila slib: Nepřišla jsem vládnout, ale sloužit lidem

15.06.2019 15:40

Slovenská právnička Zuzana Čaputová složila ústavou předepsaný slib a stala se vůbec první ženu stojící v čele Slovenské republiky. Ve svém inauguračním projevu prohlásila, že do prezidentského úřadu nepřišla vládnout, ale sloužit lidem. Ráda by udělala vše pro to, aby překonala rozdělení slovenské společnosti.

Čaputová složila slib: Nepřišla jsem vládnout, ale sloužit lidem
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Zuzana Čaputová.

Právnička Zuzana Čaputová porazila v souboji o prezidentský post Maroše Šefčoviče. Voliči jí dali přes milion hlasů a rozhodli o tom, že bude vůbec první ženou stojící v čele Slovenska. Není přitom bez zajímavosti, že jí k vítězství stačilo jen něco málo přes jeden milion hlasů, přičemž počet všech oprávněných voličů převyšuje čtyři miliony.

Když po složení slibu Čaputová pronášela svůj inaugurační projev, bylo patrné, že si je vědoma toho, kdo jí volil a kdo ne, a dala najevo, že by se ráda stala prezidentkou opravdu všech Slováků. Formálně sice už je prezidentkou všech svých spoluobčanů, ale Čaputová prohlásila, že jí formální naplnění této skutečnosti nestačí. Hodlá pracovat ve prospěch svých občanů. Jak ve prospěch těch s nízkými příjmy, tak ve prospěch těch, které trápí probíhající klimatická změna.

„Potřebujeme překonat propasti, které jsme ve společnosti za uplynulá léta vyhloubili, a to mezi jednotlivými skupinami a názory, které reprezentují. Postoj k jinakosti, k jiné tradici, k jiné zkušenosti a k jinému názoru umíme vyjádřit i bez toho, abychom se dotýkali svobody a důstojnosti jiných,“ uvedla Čaputová. Její slova přinesla ČTK.

„Pocit společenské nespravedlnosti zesílil a nabyl dvou podob – podoby volání po změně a po slušnosti, ale i podoby hněvu na systém. Tento hněv je v mnohém oprávněný, ale pokud bychom mu jako společnost podlehli, vůbec bychom si tím nepomohli,“ prohlásila také.

Za velkou výhodu pro Slovensko považuje členství země v EU a v NATO.

Čaputová ve funkci nahradila Andreje Kisku, který se stal prezidentem v roce 2014, když v prezidentském souboji porazil tehdejšího premiéra Roberta Fica. V roce 2019 se však rozhodl, že nebude usilovat o znovuzvolení. Místo toho založil vlastní politickou stranu a oznámil, že se hodlá podílet na formování příští vlády.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …