Čechům je jedno, že Zeman dělá ostudu. Slováci chtějí krásnou Čaputovou, říká odborník

17.03.2019 21:48

Ještě před prvním prezidentským kolem na Slovensku poskytl sociolog Michal Vašečka rozhovor pro server Respekt.cz. V něm mimo jiné srovnává dnes již vítězku prvního kola Zuzanu Čaputovou, která má našlápnuto na vítězství i v kole druhém, a českou hlavu státu Miloše Zemana. Tedy spíše český a slovenský postoj k nim.

Čechům je jedno, že Zeman dělá ostudu. Slováci chtějí krásnou Čaputovou, říká odborník
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zuzana Čaputová

„Je autentická. V českých prezidentských volbách přece vyčítali kandidátům, že byli neautentičtí. Říká: Takhle si to myslím, tohle jsem já. Lidé vidí ji, ne mediální trénink. A to ji táhne nahoru,“ uvedl o Čaputové Vašečka.

„Lidé se smějí, když to říkám, ale já za tím vidím ještě takový náš autostereotyp. Slováci si o sobě myslí, že jsou pěkní lidé, a žijí v tom, že Slovenky jsou nejkrásnější ženy. Slováci tedy mají autostereotyp, že ‚ženy jsou náš vývozní artikl, naše ženy jsou pěkné‘. A Zuzana Čaputová je pěkná a reprezentativní žena. To je důležité, že je reprezentativní. Slovensko totiž zároveň trpí představou, že má špatné jméno v zahraničí – horší, než si zaslouží. Tahle obsese tu je posledních 25 let. A pro Slováky je důležité téma, aby byli dobře reprezentovaní venku, nesmírně na tom lpí,“ poznamenal dále Vašečka k tomu, co Čaputovou táhne nahoru.

Podle jeho slov se pojí dvě věci: Potřeba reprezentace směrem ven ze Slovenska a krása, která se vnímá jako základ oné reprezentace. „Když vyjedete na rurální Slovensko, lidé to potvrzují: Budu ji volit, protože je pěkná – a tečka. Dál už nejdou. Což samozřejmě narušuje ten pěkný příběh, ale zdá se, že to funguje. Tedy momentálně to funguje. V České republice by to nefungovalo, protože poměrně velké části Čechů, pro mě až překvapivě velké, vůbec nezáleží na tom, co si o nich myslí venku. Slováci jsou v jednom extrému a Češi – jak to vnímám – v opačném. Průzkumy nemám, ale vidím to. Někdo řekne ‚Ten Zeman už opravdu dělá České republice ostudu‘ – a spousta lidí odpoví ‚Ať si trhnou‘. To by se na Slovensku nestalo,“ podotkl Vašečka.

Původní text ZDE.

Čaputová podle jeho slov zkrátka představuje v politice zjevení. „Že je slušná a neagresivní, to je další důvod úspěchu. Všichni mají pocit, že v politice jsou chlapi-samci, kteří přijdou a začnou na sebe lít kýble špíny – a toho už mají lidé dost, nemají to rádi,“ sdělil.

„Je vysoce pravděpodobné, že Slovensko může mít prezidentku, na kterou se budou jiné země Evropy dívat s ‚wow, co se to tam stalo skvělého‘. Ale od toho nelze odvíjet příběh o politické podobě Slovenska, tedy že za rok parlamentní volby dopadnou podobně. Spíše dojde k obrovské polarizaci. Já čekám, že může nabrat vítr do plachet ta část politické scény, kterou reprezentuje Zuzana Čaputová, ale zároveň to znamená, že může nabrat díky Harabinovi vítr do plachet antisystém – jak já mu říkám ‚temné síly minulosti‘. A Smer, což jsou vlastně podnikatelé v politice, se bude zmenšovat. Naopak zloba, nenávist vůči Evropě, menšinám, a dokonce skrytý slovenský antisemitismus z minulosti, to všechno začne vyplouvat právě přes Harabina,“ uzavřel s poukazem na třetího v pořadí Štefana Harabina.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…