Čeká nás boj, jaký nemá od listopadu 1989 obdoby, varoval Kalousek před zvolením

08.12.2013 11:12

Celonárodní sněm TOP 09 zatím nepřinesl žádné překvapení – svou pozici předsedy strany obhájil Karel Schwarzenberg. Miroslav Kalousek se opět stal prvním místopředsedou. Během svého projevu vytkl cíle strany a vyzval k boji za ochranu parlamentní demokracie.

Čeká nás boj, jaký nemá od listopadu 1989 obdoby, varoval Kalousek před zvolením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na 3. celostátním sněmu TOP 09

Kalousek se ve svém projevu zamýšlel nad výsledky podzimních voleb, které přisoudily TOP 09 roli opoziční strany. „Teď je na nás, abychom ji zvládli profesionálně a důstojně a dokázali našim voličům, že jejich hlasy nepřišly nazmar. Stojí před námi výzva rehabilitovat pojem opozice,“ vyzýval své spolustraníky.

Úkolem demokratické opozice je podle něj jak kvalifikovaná kritika a věrohodné alternativy, tak schopnost podílet se s vládou na společném díle, ovšem je-li to prý dílo nezbytné a dobré. Kalousek se domnívá, že rehabilitovat je třeba i pojem „politik“ a „politická strana“. „Pohlédneme-li na historické etapy zemí, kde se demokratické režimy měnily v režimy autokratické a v diktatury, vždy byly tyto časy charakteristické silně znějícími názory na přežitý systém politických stran a poukazováním na jejich zkorumpovanost. Jaká to podoba s minulými lety u nás, kdy profesionální šiřitelé blbé nálady přesvědčovali všechny, že se mají špatně, že za to mohou výlučně politické strany a všechny politiky takřka bez výjimky označovali za zkorumpované,“ pronesl.

Celý projev Miroslava Kalouska ZDE

Podle Kalouska za to může právě tato atmosféra spolu s mnoha skutečnými chybami systémových politických stran, která způsobila to, že ve sněmovně jsou dnes rozhodujícím způsobem zastoupeny síly, které se profilovaly a profilují na negaci polistopadového vývoje a na bagatelizaci zločinů komunismu a jeho aktivních spolupracovníků. A rýpl si i do poslanců ANO, kteří před volbami prohlašovali, že ve skutečnosti žádnými politiky nejsou, na jejichž adresu vyslal otázku, jakou chtějí ve skutečnosti vykonávat moc, když ne moc politickou, jako politici parlamentní demokracie.

Hrozí vláda silné ruky

Kalousek dále hlasitě upozorňoval na riziko vzniku vlády silné ruky a z ní plynoucích autokratických tendencí. „Bránit systém liberální parlamentní demokracie a neúnavně vysvětlovat, že naše práva a svobody jsou spojeny pupeční šňůrou s volnou soutěží politických stran a se svobodou slova. Omezení jednoho bude znamenat i omezení druhého a nemuselo by se jednat o krátkou dobu,“ vyjmenovával cíle TOP 09.

Dodal, že cílem jejich snah bude vždy svobodný občan se zaručenými právy v nepokřiveném právním státě. „Sociální solidarita je samozřejmost, ale nikdy si ji nespleteme s laciným rovnostářstvím. Odmítáme populismus a socialismus, ošklivíme si extremismus, nacismus a komunismus,“ podotkl a vyzval ostatní členy strany k tomu, ať se připraví na politický zápas, který nemá precedens od roku 1989.

„Vidím tady v sále obdivuhodný tým vzdělaných a svobodných lidí spojených společnou ideou. A za tu ideu mně bude ctí spolu s vámi zápasit,“ uzavřel Kalousek svůj projev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…