Centrální banka zvyšuje úroky, hypotéky se prodraží. Hrozbou je inflace

23.06.2021 19:28

Česká národní banka dnes poprvé od února 2020 zvýšila úrokové sazby. Základní sazba stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Růst bude podle ekonomů pokračovat. Zdraží tak mimo jiné hypotéky. Píše o tom mimo jiné server iDnes.cz.

Centrální banka zvyšuje úroky, hypotéky se prodraží. Hrozbou je inflace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Pro růst základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu hlasovali čtyři členové Bankovní rady ČNB. Jeden hlasoval pro růst o 0,5 procenta bodu, dva pro sazby beze změny. 

„Centrální bankéře trápí přetrvávající vyšší inflace, která se nad dvouprocentním cílem ČNB již pohybuje po dobu více než dvou let. Déletrvající růst spotřebitelských cen kolem tří procent by totiž mohl prodejce zboží a služeb utvrdit v tom, že mají své ceny zvyšovat právě v tomto rozsahu, a nikoliv o centrální bankou cílená dvě procenta,“ komentoval pro server iDnes.cz ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Měnová politika ČNB podle guvernéra Jiřího Rusnoka vstoupila do fáze zvyšování úrokových sazeb. Růst lze očekávat i ve druhém pololetí, uvedl. Obdobně hovořil i hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler, který předpokládá, že k dalšímu zvýšení by mohlo dojít na začátku srpna, kdy má bankovní rada další jednání. 

Od sazeb centrální banky se pak odvíjejí úroky úvěrů a bankovních vkladů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…