Ceny potravin zase rostly. Mléko, vejce, cukr. I v Německu. Vláda něco chystá

10.03.2023 13:09

Český statistický úřad vydal zprávu, která mapuje indexy spotřebitelských cen a inflaci za únor 2023. Přes všechny opatření inflace opět vzrostla, stejně jako ceny služeb či zboží. Elektřina zmírnila svůj růst na 32 % a zemní plyn na 74,3 %. Chabou útěchou nám může být, že velkého nárazu se dočkali také spotřebitelé v Německu, kde potravinová inflace vzrostla na rekordních 22 procent. Česká vláda o problému ví a po roce růstu cen potravin dnes vytvořila mezirezortní skupinu, která se jím bude zabývat.

Ceny potravin zase rostly. Mléko, vejce, cukr. I v Německu. Vláda něco chystá
Foto: Repro Facebook
Popisek: „Výhodný nákup“ podle supermarketu Globus

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly spotřebitelské ceny meziměsíčně o 0,6 %, a to především díky vyšším cenám v oddíle rekreace a kultura a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje.

Meziroční nárůst pak celkem dělá v únoru o 16,7 %, což bylo o 0,8 procentního bodu méně než v lednu.

Jak si vedly v meziměsíčním srovnání některé oddíly, je patrné z uvedených údajů:

V oddíle rekreace a kultura byly vyšší především ceny dovolených s komplexními službami o 5,7 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšily zejména ceny zeleniny o 12,7 %, ovoce o 2,8 %, nealkoholických nápojů o 1,4 %. Z potravin se snížily zejména ceny vepřového masa o 6,1 %, másla o 12,3 % a drůbežího masa o 1,1 %, uvádí zmíněná zpráva ČSÚ.

Zpráva ČSÚ

Co se týká meziročního srovnání, spotřebitelské ceny v únoru zmírnily svůj meziroční růst na 16,7 %.

„Toto zpomalení bylo zaznamenáno v polovině oddílů spotřebního koše. Například ale ceny pohonných hmot snižují svůj vliv na meziroční index již od loňského července,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně tedy vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 16,7 %, což bylo o 0,8 procentního bodu méně než v lednu. Zpomalení meziročního cenového růstu bylo podle ČSÚ ovlivněno zejména cenami v oddíle bydlení.

Ceny elektřiny zmírnily svůj růst na 32,0 % (v lednu 36,4 %) a ceny zemního plynu na 74,3 % (v lednu 87,0 %) částečně i vlivem jejich meziměsíčního zvýšení v únoru 2022.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v únoru nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 6,5 %, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 18,4 %, vodného o 16,3 %, stočného o 30,3 %, tuhých paliv o 55,6 % a tepla a teplé vody o 45,6 %.

Ani další meziroční srovnávání nevyznívá nijak optimisticky. Ceny v oddíle potravin a nealkoholických nápojů byly vyšší zejména u rýže o 31,9 %, mouky o 36,1 %, vepřového masa o 31,1 %, polotučného trvanlivého mléka o 39,5 %, vajec o 95,2 %, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 39,8 % a cukru o 75,1 %.

Náklady vlastnického bydlení (imputované nájemné) se zvýšily o 7,7 % (v lednu o 9,1 %) zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení nákladů vlastnického bydlení byl 118 %.

Ceny zboží tedy úhrnem vzrostly podle ČSÚ o 19,7 % a ceny služeb o 11,9 %.

Co se týká míry inflace vyjádřené přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců, ta byla v únoru 16,2 % (v lednu 15,7 %).

 

Starosti ale přibyly také našim sousedům. V Německu se totiž potýkají vůbec s nejvyšším nárůstem tzv. potravinové inflace od začátku 90. let. To okomentoval na svém twitteru i tamní odborník na tržní ekonomiku Holger Zschäpitz.

„Dobré ráno z Německa, kde tlak na ceny zůstává vysoký. Supermarketová (potravinová) inflace vzrostla v únoru na téměř 22 %, což je nejprudší nárůst od začátku časové řady na počátku 90. let. Ceny těstovin vzrostly meziročně o třetinu a ceny cukru o 70 %,“ napsal a přiložil graf, na kterém je rekordní nárůst cen potravin dobře patrný.

Neradostné situace ohledně ceny potravin si je vědom i ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který po roce růstu cen potravin oznámil, že byla vytvořena mezirezortní skupina, která se mu bude věnovat.

 

„Já i celá vláda víme, že občany trápí vysoké ceny potravin. Po dohodě s Petrem Fialou proto vznikne mezirezortní pracovní skupina Ministerstva zemědělství, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva financí, která se bude intenzivně věnovat vysokým cenám potravin, jejím příčinám a především řešením.“

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To ty obchodní řetězce kupují všechny ty potraviny na Lipské burze?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 10.03.2023 13:34:42
Před 30 lety jsme se ptali, jak dohnat životní úroveň Západu. Dnes se ptáme, jak se vrátit k životní úrovni před 30 lety.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…