Černochová s Řehkou půjdou vysvětlovat k Pavlovi

22.05.2023 23:20

Prezident Petr Pavel se zajímá o údajné spory mezi ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou. Podle několika zdrojů má ministryně zasahovat do jeho pravomocí. Hlava státu bude žádat stanovisko obou stran, informují o tom Seznam Zprávy.

Černochová s Řehkou půjdou vysvětlovat k Pavlovi
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Jak jsme již dříve informovali, Novinky přinesly v uplynulých dnech některé výpovědi z vojenského prostředí, které rozepře mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a šéfem armády generálem Karlem Řehkou potvrzují. Jejich neshody se měly týkat kompetencí či nespokojenosti s řízením resortu obrany.

Vše mělo vygradovat až do bodu, kdy se Řehka údajně rozhodl na svůj post rezignovat. Učinit tak měl minulý týden ve čtvrtek. Podle informací redakce premiérovi předložil rezignaci předminulý čtvrtek na schůzce, ten ji měl odmítnout a rozmluvit mu to.

Černochová se podle zdroje snaží mít pod kontrolou celou armádu. „Prolamuje veškeré hranice. Dříve bylo normální, že každý ministr měl personální pravomoc a tu si nechával na generály. Paní ministryně si ale vzala na starost všechny plukovníky s tím, že musí vědět o všem, co se s nimi děje. Vzala si všechny kurzy v zahraničí nad třicet dnů, takže rozhoduje třeba i o praporčíkovi, který jede na kariérní kurz, a dost často do všeho vstupuje,“ uvedl důvěryhodný zdroj pro server Expres.

Neshody potvrzují i zdroje Seznam Zprávám blízké vedení vlády, vysoce postaveným důstojníkům armády i Hradu. „Tento problém je dost velký, aby o něm věděl i prezident,“ řekl Seznam Zprávám pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj z Hradu.

Prezident Petr Pavel se skutečně chce o situaci blíže informovat. „V tuto chvíli nemáme dostatek informací, abychom se k situaci mohli vyjádřit. Mohu potvrdit, že pan prezident se o věc zajímá a chce si vyslechnout stanovisko dotčených aktérů,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Šéfka resortu obrany Černochová ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že jí Řehka rezignaci nenabídl a že ji ani nevyžadovala. Podle svých slov si ho vybrala jako partnera pro modernizaci armády.

Podobné zvěsti o sporech s ministryní Černochovou se v poslední době šíří v souvislosti s odchodem Otakara Foltýna z čela vojenské policie. Ten se měl provinit tím, že nepostavil mimo službu šéfa inspekce vojenské policie Tomáše Voráče. Státní zástupce ale nakonec koncem března Voráčovo stíhání zastavil s tím, že ve finále nákup techniky ani definitivně neodsouhlasil on sám, pouze donesl smlouvu o nákupu tehdejšímu náčelníkovi Generálního štábu AČR. Přesto Foltýn jako šéf vojenské policie skončil a vystřídal ho na postu Jiří Roček.

Podivný vyhazov Foltýna vysvětlují důvěryhodné zdroje redakce Expresu tím, že Černochové nebyl po chuti jeho milenecký poměr s majorkou, jejíž identita zůstává skryta. „Pan Foltýn měl poměr s paní majorkou. On sám to nijak nezastíral, normálně se k tomu přiznal,“ popisuje redakci důvěryhodný zdroj z vojenského prostředí, proč se měl Foltýn ministryni Černochové údajně znelíbit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby byl Řehka opravdu chlap, dá té náně pár facek a pak může bez obav rezignovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 23.05.2023 8:04:02

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…