Černý kůň Turecko. Migranty nezadržuje vůbec, a kšefty s nimi možná míří až do vlády, zaznělo na ČT

23.02.2016 22:51

Bez EU se neobejdeme, varoval v Událostech, komentářích České televize první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Dobře je to vidět na Řecku. Vyjadřoval se také k tezi Karla Schwarzenberga, že nejsme civilizovanou zemí, pokud se chováme tak, jak se chováme. Poslanec Karel Rais dodal, že to zdaleka není jen o Řecku. Je tu černý kůň jménem Turecko, které na uprchlické krizi profituje. Spekuluje se o tom, že na ní vydělávají i vládní kruhy.

Černý kůň Turecko. Migranty nezadržuje vůbec, a kšefty s nimi možná míří až do vlády, zaznělo na ČT
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Člen sněmovního zahraničního výboru Karel Rais (ANO), Marek Ženíšek (TOP 09), historik Jan Pelikán a politický geograf Libor Jelen debatovali v úterních Událostech, komentářích České televize o tom, jak to bude dál s uprchlickou krizí. Uzavře se migrantům balkánská cesta?

Pokud bude Turecko dodržovat to, k čemu je EU nabádáno, můžeme krizi ještě zvládnout. Tak to alespoň vidí Rais. Ženíšek doplnil, že se bez celoevropského řešení neobejdeme. „Byť to zní jako klišé, je to tak,“ zdůraznil první místopředseda TOP 09. Je dobře, že Makedonie nechce pouštět uprchlíky dál, ale to povede k tomu, že se nahromadí v Řecku. A Řecko nemá dost sil na to, aby vyjednalo dohody o návratech uprchlíků do domovských zemí. „Tady musí nastoupit EU,“ doplnil Ženíšek. Volání po vystoupení z EU z tohoto pohledu nedává smysl.

Podle Raise lze pochopit, že státy postupně uzavírají své hranice, když EU jasně selhává. V tu chvíli se ale znovu ozval Ženíšek a zkritizoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že na poslední jednání V4 nepozval také Řecko, kterého se celá krize výrazně týká. Řecko už přitom dalo najevo, že se vše dnešním kritikům Řecka vrátí, až se bude rozhodovat například o zemědělských dotacích pro členy EU.  

Rais znovu zopakoval, že to zdaleka není jen o Řecku. „Tady je takový černý kůň, který se jmenuje Turecko. Tam k žádné blokaci uprchlíků nedochází a teď je otázka proč. Jsou i náznaky, že tu jsou vazby i na vládu. Jsou si toho vědomi i mnozí čeští politici, kteří říkají, že musíme pomáhat přímo v krizových oblastech.

Ženíšek před kamerou musel reagovat i na slova čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten poznamenal, že nejsme civilizovaný a kulturní národ, když se chováme v uprchlické krizi tak, jak se chováme. „Já bych patrně volil jiná slova, ale je to určitý popis situace. Já na něm nevidím nic špatného,“ konstatoval první místopředseda TOP 09. Trvá sice na tom, že musíme chránit vnější hranice Schengenu, ale uznává, že se těžko vysvětluje například Nizozemsku, proč tak razantně odmítáme uprchlíky, když jich na území máme pár desítek, zatímco v Nizozemí se teď nachází pár desítek tisíc běženců.

Geograf Jelen ve druhé půlce diskuse konstatoval, že je řecká hranice v podstatě neuhlídatelná, když si uvědomíme, že k němu patří i desítky ostrovů. Jinak ale platí, že Řecko politicky patří na Západ. Pelikán také připomněl, že Makedonie má za sebou střety s početnou albánskou menšinou, vnitřně to není příliš silný stát. Neměli bychom na to zapomínat, pokud budeme po Makedonii chtít, aby zastavila uprchlíky na své hranici.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…