Češi by měli Poláky lépe poznat, radila z televize velvyslankyně

10.12.2014 20:12

Polská velvyslankyně v ČR Grażyna Bernatowicz se ve středečním Interview ČT24 vyjádřila k polsko-české reklamní přestřelce i ke kritizovaným polským potravinám v Česku, vzájemné vztahy obou zemí ale považuje za výborné. Následně hovořila o Ukrajině, čtvrtstoletí svobody v Polsku i o akci na Albertově, které se zúčastnil i polský prezident.

Češi by měli Poláky lépe poznat, radila z televize velvyslankyně
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Kauzy nepoškozují polsko-české vztahy, protože tyto jsou postaveny na solidních základech," řekla. Obě země jsou si důležitými a blízkými partnery. Přesto si postěžovala na reklamu na mobilní telefony, která z polských obchodníků dělá šmelináře, což se jí nelíbí. „Ale já to beru jako uzavřenou záležitost a už se k tomu nechci vracet, bylo to pozitivně ukončeno. Chtěla bych, aby se změnil názor Čechů na Poláky a nepřetrvávaly zde stereotypy. Měli bychom se lépe poznat, a to především Češi Poláky," pokračovala. Zatímco Poláci sem jezdí na dovolené, Češi do Polska tolik necestují, velvyslankyně by to chtěla změnit. „Chtěli bychom ukázat, jak vypadá současná polská kinematografie, přiblížit Čechům polskou literaturu, podílíme se také na hospodářské propagaci," popsala své plány.

Pojďme řešit podstatné věci

Přesto to ale podle ní není to nejdůležitější. V Evropě se dějí divné věci a bylo by dobré hovořit i v tomto pořadu o otázkách širší spolupráce, např. v obraně. Bude dobré konzultovat i spolupráci na půdě EU, bývalý polský premiér Donald Tusk, který se stal novým „prezidentem EU", bude muset hledat kompromisy, ale prý to umí.

Země by měly společně bránit i integritu Ukrajiny. Na její narušení reagovala i EU sankcemi proti Rusku, a podle velvyslankyně je dobře, že EU mluvila v této věci jedním hlasem.

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřila také k tomu, jak lidé vnímají čtvrtstoletí svobody v Polsku. „Mladí lidé jsou spokojeni s tím, jakou roli hraje Polsko na mezinárodní scéně," zdůraznila. Došlo i na akci na Albertově, kde na Zemana létala vajíčka. Po Zemanově boku stál i polský prezident Bronislaw Komorowski. Velvyslankyně připomněla, že jeho slova demonstranti přijali velmi kladně.

Nakonec došlo i na zprávu o mučení ve strukturách CIA. Hovoří se v ní totiž také o tom, že si Polsko nechalo platit za přijímání vězňů na svém území. Podle velvyslankyně se musí vše řádně prošetřit, a protože to není jednoduchá záležitost, potrvá to dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…