Češi by si mohli prezidenta vybírat nejméně z devíti kandidátů

05.11.2017 19:31

Češi by si mohli v lednu vybírat budoucího prezidenta republiky nejméně z devíti kandidátů, kteří předložili nebo ohlásili odevzdání řádné nominace. Zájemců, kteří v uplynulých měsících veřejně projevili touhu kandidovat, bylo ale dvakrát tolik, dnes k nim přibyl expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Lhůta pro nominace skončí v úterý, připomíná ČTK.

Češi by si mohli prezidenta vybírat nejméně z devíti kandidátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Křeslo hlavy státu bude ve volbách obhajovat prezident Miloš Zeman. Za jeho největší soupeře jsou označováni bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček, kteří stejně jako Zeman pro svou nominaci získali více než 50.000 potřebných podpisů od občanů. Drahoš a Horáček už přihlášku dali Ministerstvu vnitra, Zeman by tak měl učinit v pondělí.

Poslaneckou nominaci odevzdali bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Senátorskou nominací mají bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer. Podpisy senátorů z pěti frakcí chce získat také Topolánek, potřebuje jich nejméně deset. Poslaneckých podpisů je třeba dvakrát tolik.

Seznam oficiálních kandidátů by mohl rozšířit podnikatel Vladimír Boštík

Kandidátní listinu s podporou poslanců podal podle Ministerstva vnitra ještě jeden další uchazeč, jeho jméno ale zatím úřad nezveřejnil. S poslaneckou podporou chtěl kandidovat například bývalý člen dolní parlamentní komory Otto Chaloupka. Dva další zájemci o Hrad vnitru nabídli jen své přihlášky, ale bez potřebných podpůrných podpisů.

Transparentní volební účty oznámili úřadu, který dohlíží mimo jiné na regulérnost volební kampaně, také podnikatel Daniel Masopust, Ivan Smetana a Jitka Albrechtová. Ta už ale ČTK sdělila, že nesehnala potřebný počet podporovatelů. Z klání se odhlásili rovněž místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), bývalý šéf Úřadu vlády Karel Štogl nebo předseda republikánské strany Miroslav Sládek.

Seznam oficiálních kandidátů by naopak mohl rozšířit podnikatel Vladimír Boštík, který už v létě ohlásil dostatek občanských podpisů, ale start kampaně odložil. Bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská by chtěla získat na poslední chvíli nominaci od poslankyň. Zájem ohlásili také podnikatel Igor Sládek, zpěvačka Jana Yngland Hrušková, analytik Josef Toman, performer Milan Kohout, bývalý učitel Miroslav Frajbiš nebo sochař Emil Adamec.

Do voleb se mohou přihlásit zájemci, kteří se prokážou 50.000 ověřenými podpisy občanů, deseti senátorů, nebo 20 poslanců. Z parlamentních stran na rozdíl od minulých voleb v roce 2013 pravděpodobně svého kandidáta nepostaví žádná. Ve hře zůstává i případná opětovná kandidatura Tomia Okamury, tentokrát za jeho nové hnutí Svoboda a přímá demokracie.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …