Češi jsou neskuteční rasisté, čtou Parlamentní listy a házejí po černoších banány. Neuvěřitelné povídání Jana Čulíka s dámou z Francie

01.05.2017 16:13

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík si k rozhovoru pozval francouzskou historičku Muriel Blaive působící v Ústavu pro studium totalitních režimů. Od roku 1992 žije v Praze, ale nějaký čas prožila také v Londýně nebo v Budapešti a s touto zkušeností se dívá na chování Čechů. Dívá se na ně dost kriticky. Raději se přesvědčte sami.

Češi jsou neskuteční rasisté, čtou Parlamentní listy a házejí po černoších banány. Neuvěřitelné povídání Jana Čulíka s dámou z Francie
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík

Slabinu české společnosti se Blaive pokusila ukázat na našem vztahu k uprchlíkům. „Na Západě jsou taky lidé, kteří odmítají přijímat uprchlíky a pomáhat jim. Na Západě to může být 30 procent lidí, 40 procent lidí nebo třeba i 50 procent lidí, ale tady je to 95 procent lidí,“ posteskla si hned na úvod dáma.

Západ se prý poučil ze dvou světových válek. Francouzi se kupříkladu naučili, že do jisté míry nesou odpovědnost za holocaust, ke kterému by nemuselo dojít, kdyby se Francie vůči Německu chovala jinak. Dáma je přesvědčena, že Francouzi dnes cítí, že se i za druhé světové války mohli chovat jinak a třeba by zemřelo méně francouzských Židů. Francouzi jsou si zkrátka vědomi toho, že nesou odpovědnost za svá rozhodnutí, Češi to ale mají jinak.

„Tady se lidi naučili, že za to špatné mohli ti ostatní, to byla vždycky chyba někoho jiného, my jsme oběti, my  jsme neviní,“ vypálila na Čechy, Moravany a Slezany francouzská historička. Češi odmítají přijmout zodpovědnost za cokoli, rozohnila se.

Francouzi jsou si naproti tomu vědomi, že nesou spoluzodpovědnost za chudobu v různých koutech světa a kupříkladu za válku v Sýrii. A kdo to naučil Francouze?  Muriel Blaive věří, že Francouzům v tom po druhé světové válce pomohli Američané. Totéž platí o západním Německu a v dalších částech demokratické Evropy, kde po válce nevládli komunisté.

„Kdežto tady Parlamentní listy mohou šířit rasismus a poplašné zprávy a nikdo to netrestá,“ doplnil Čulík. A historička přikyvovala.

Komunistický režim neučil lidi, že tolerance je dobrá věc, že je rasismus špatná věc. Západ se to učil postupně s rozvojem občanské společnosti, která podle historičky Čechům hodně schází. Stále prý doplácíme na čtyřicetileté dědictví komunistů.

„Já jsem viděla tady v Praze v metru házet po černochovi banán. Tohle se ve Francii dělo naposledy ve 30. letech,“ kroutila hlavou dáma. Nechápe, proč se Češi, ale třeba také Maďaři chovají tak, jak se chovají. Já jsem předpokládala, že se začleněním do Evropské unie budete sdílet naše hodnoty. Myslela jsem si, že to přijde automaticky, a teď jsem překvapená, že se tak nestalo. Myslím, že jsme byli všichni překvapení,“ shrnula svůj názor dáma. Doufá, ovšem, že se občanská společnost rozvine i u nás.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …