Češi jsou závistiví, neustále si stěžují a také jsou to pěkní xenofobové, říká se. Sociologové to prouzkoumali a dopadlo to úplně jinak

01.01.2016 15:33

Server Česká pozice přišel s informacemi od sociologů z Akademie věd ČR, kteří v nové knize 47krát odpovídají, jací jsme. A tvrdí například, že Češi nezávidí, ale druhým přejí. Zároveň také uvádějí, že ve srovnání s jinými jsme spíš ti spokojenější.

Češi jsou závistiví, neustále si stěžují a také jsou to pěkní xenofobové, říká se. Sociologové to prouzkoumali a dopadlo to úplně jinak
Foto: Daniela Černá
Popisek: Beseda s prezidentem v sále sokolovny v Židlochovicích

Vezmeme-li v úvahu průzkumy o výplatách, na svou mzdu si stěžuje 59 procent Čechů, což je srovnatelné ve světě – na vyšší plat zde pomýšlí v průměru 58 procent dotázaných. Ohledně vyššího zdanění bohatých lidí je to dokonce větší rozdíl – boháče by u nás více zdanilo 64 procent respondentů, světový průměr je však 76 %. 

Podle knihy tak lze říct, že je-li pro Čechy něco typické, je to obsese národní povahou, která neoprávněně označuje některé běžné lidské rysy a postoje za typicky české. 

Češi se podle této knihy cítí v bezpečí, obávají se jen o své zaměstnání a jsou hodně homogamní. Nespokojeni jsou například s důchodovým systémem, oproti tomu se zdravotnictvím vyjadřuje spokojenost 69 procent lidí. Těžko uvěřitelný je pak fakt, že až 82 % Čechů si myslí, že senioři jsou zátěží pro český zdravotnický systém. Podle průzkumů je zároveň patrné, že 31 procent Čechů by nechtělo za souseda cizince. 

Původní text ZDE.

Mezi otázkami byla také nevěra, k ní se přiznala polovina manželů a třetina manželek.

V mezinárodním srovnání národů patříme podle studie ke spokojenějším národům. Nejspokojenější jsou Švýcaři, Islanďané a Dánové, nejméně spokojení mezi zeměmi OECD jsou Řekové. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…