Češi prý chtějí od Američanů za Temelín levné stíhačky

21.05.2013 7:52 | Zprávy

Česká strana se podle deníku E15 snaží při jednání o dostavbě Temelína o to, aby Američané nabídli výhodný pronájem či prodej svých stíhaček. "Záleží na tom, zda si Westinghouse, který soutěží o dostavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín, výrazně posílí pozici tím, že vláda USA nabídne výhodný pronájem či prodej stíhaček," píše list s odvoláním na zdroje blízké Ministerstvu obrany.

Češi prý chtějí od Američanů za Temelín levné stíhačky
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Česká armáda nyní používá švédské letouny Jas-39 Gripen, smlouva na jejich pronájem vyprší na konci roku 2014. Vláda nyní jedná o jejím prodloužení. Jednání o tom, co dál, se táhnou už déle než rok a Praha dříve dávala najevo, že s nabídkami ze Švédska není příliš spokojena.

"Ekonomickou logiku to má, proč nezkusit přimět Američany k tomu, aby nám v souvislosti s Temelínem dali nějaký benefit. Vůči švédské straně to ale solidní není, protože z ní děláme křoví pro utajované rozhovory s někým jiným," řekl nejmenovaný důstojník armádního letectva.

Boj s konkurencí

Takový scénář prý nepopírají ani někteří obchodníci s vojenskou technikou. Podle nich se kabinet Petra Nečase snaží vyvážit nabídku česko-ruského Konsorcia MIR.1200 na širokou spolupráci s českými firmami.

MIR.1200 je konkurentem americko-japonské firmy Westinghouse v soutěži o to, kdo získá zakázku na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny. Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení. Areva jakékoli chyby odmítá a snaží se do tendru vrátit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…