Češi, schvalte sňatky homosexuálů, vyzval velvyslanec Británie

29.04.2021 11:42

Britský velvyslanec v Praze Nick Archer horuje za možnost svateb pro gaye a lesby. Dnes se má totiž ve Sněmovně hlasovat o tomto návrhu zákona. V Británii to funguje již od roku 2014. „Velká většina to podpořila včetně konzervativců, kteří věřili, že pokud je manželství pro společnost dobré, je dobré pro všechny,“ napsal na twitteru. Lidem se však nelíbí to, že velvyslanci cizí země zasahují do českého legislativního procesu. „Blahosklonné a nevhodné,“ myslí si Petr Mareš.

Češi, schvalte sňatky homosexuálů, vyzval velvyslanec Británie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Českou Sněmovnu dnes čeká hlasování ohledně manželství pro osoby stejného pohlaví. „Návrhem, aby sňatek mohly uzavřít i osoby stejného pohlaví, se poslanci zabývají na mimořádné schůzi, kterou svolal šéf dolní komory Parlamentu Radek Vondráček z ANO. Její program ráno schválilo 71 z 94 přítomných poslanců. Řešit to vůbec nechtěli lidovci a občanští demokraté,“ píše iDnes. Gayové či lesby mohou v České republice uzavřít takzvané registrované partnerství. To jim ale nedává veškerá práva, která má manželský pár. Registrovaní partneři nemají například nárok na vdovský důchod, nevzniká jim společné jmění ani si nemohou společně osvojit dítě.

Jelikož jde o řádně diskutabilní téma, tak má spoustu podpůrců i odpůrců, a to jak v domácím prostředí, tak i v zahraničí. V Británii je společné manželství legislativně zakotveno již od roku 2014, kdy vládli konzervativci. Na to upozornil britský velvyslanec v České republice Nick Archer. Na twitteru napsal, že ve Velké Británii legalizovali manželství pro všechny tedy již v roce 2014. „Velká většina to podpořila včetně konzervativců, kteří věřili, že pokud je manželství pro společnost dobré, je dobré pro všechny,“ dodal v příspěvku, který zakončil hashtagem #EqualityForAll, tedy rovnost pro všechny a označil iniciativu Jsme fér, tedy tu iniciativu, která lobbuje za manželství pro stejnopohlavní páry.

 

 

V komentářích ho však jeden diskutující upozornil na to, že je špatné, když vidí, že se velvyslanec snaží o edukaci v cizí zemi. „Miluji Británii a vážím si Vás, pane, ale mýlíte se. To je špatný směr a programové úsilí zahraničních ambasád, které nás mají o tomto tématu vzdělávat, považuji za blahosklonné a nevhodné,“ napsal Petr Mareš.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

Adéla Horáková britskému velvyslanci poděkovala. „Doufáme, že brzy budeme následovat britské kroky. Hodnota manželství by neměla být založena na jeho exkluzivitě, ale naopak na jeho schopnosti spojovat lidi,“ napsala.

Ennio Salieri jí ovšem na to odpověděl, zda jí nepřijde divné, když velvyslanec cizí země zasahuje do našeho legislativního procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…