Češi vzkazují cizincům: Naučte se česky a neberte nám místa

29.08.2012 9:13

Cizinci, kteří mají v plánu se v naší zemi usadit, by měli především umět hovořit česky, uznávat české zákony a společenské konvence, asimilovat se do většinové společnosti a posílat své děti do českých škol. Na barvě jejich pleti přitom nezáleží. Tento názor zástává podle publikace Postoje k migrantům sociologického ústavu AV většina české populace, jak informoval deník Právo.

Češi vzkazují cizincům: Naučte se česky a neberte nám místa
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pracující ženy, ilustrační foto

Přestože Česko patří k evropským zemím, v nichž počty přistěhovalců rostou nejrychleji, nejsou Češi velkými příznivci multikulturalismu. V současnosti zde přitom žije už na půl milionu cizinců a dá se předpokládat, že se tento počet v přístích letech ještě navýší.

Česko totiž představuje lákavou zemi svým sociálním systémem a blízkostí k vyspělým zemím Evropy. Demografové a sociologové hovoří o naší zemi jako o možné „přestupní stanici“ pro budoucí integraci cizinců do západoevropské společnosti.

Chování české populace vůči cizincům není přímo xenofóbní, ale je možné v něm spatřovat jistou netoleranci, hovoří studie Yany Leontievy a Martina Vávry. Ta pramení zejména ze strachu z konkurence na trhu práce, protože cizinci představují často levnou a flexibilní pracovní sílu, dále z negativních historických zkušeností a také z předsudků. Jak ukazují průzkumy veřejného mínění, až 74% dotázaných je přesvědčeno, že přistěhovalci zvyšují kriminalitu, nezaměstnanost i zdravotní riziko.

Cizinci jako hrozba

Dvě třetiny lidí podle průzkumů CVVM razí myšlenku, že cizinci by měli obsazovat pouze taková pracovní místa, o která nemají sami Češi zájem.

Více než třetina dotázaných považuje cizince jako hrozbu pro svůj styl života. Myslí si, že náboženská mnohostrannost nepřináší zemi žádný přínos, spíše naopak. Stát by to proto neměl podle jejich názoru přehánět s podporou kulturní odlišnosti migrantů.

Experti ale poukazují na to, že migranti mohou pomoci zvrátit nepříznivý vývoj české populace, neboť mohou zastavit přirozený úbytek obyvatel země a zajistit dostatečný počet pracovních sil, tedy i odvod více daní do penzijních systémů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…