Česká pošta: Mají moc lidí. Proto je takový povyk, prozradil ekonom

07.04.2023 8:55 | Ze sítí

Vysokoškolský pedagog a hlavní ekonom investiční skupiny Natland zveřejnil na sociální síti komentář, podpořený údaji z průzkumu v roce 2016, ze kterého vyplývá, že Česká pošta má v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie nestandardně mnoho zaměstnanců. Podle něj je velká pravděpodobnost, že se propouštění, které plánuje tento podnik, dotkne velkého počtu českých rodin a to může být jeden z důvodů nesouhlasu s chystanými změnami.

Česká pošta: Mají moc lidí. Proto je takový povyk, prozradil ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34692 lidí
„Česká pošta zaměstnává takřka 2x více zaměstnanců než 2. největší národní pošta EU,“ tímto konstatováním začíná svůj příspěvek na sociální síti twitter ekonom a vysokoškolský pedagog Petr Bartoň a poukazuje tím na obrovské množství lidí, které zmíněný státní podnik zaměstnává.

Přidává také graf, ze kterého lze vyčíst či odvodit spoustu dalších údajů.

Na první pohled ze zmíněného grafu ale vyčnívá sloupec, který charakterizuje hodnoty u České republiky. Je mnohdy i násobně vyšší než ostatní.

A co zmíněný graf vlastně vyjadřuje? Jde o počet zaměstnanců národních pošt v jednotlivých zemích Evropské unie, který připadá na 10 tisíc obyvatel dané země.

Jak bylo řečeno, český sloupec je zdaleka nejvyšší a téměř dvojnásobně převyšuje druhý největší, a tím je sloupec Islandu. Následuje Francie a Norsko.

Bartoň dále uvádí, že pokud přepočteme dané hodnoty, vyjde nám, že na tisíc obyvatel (včetně nemluvňat) to u nás dělá skoro 6 pošťáků/aček.

A dodává, že jde o 1,1 % všech pracujících v zemi.

Níže ve svých komentářích ještě svůj status dovysvětluje.

„Abychom ten graf správně interpretovali: Ano, Česká pošta zaměstnává v relevantním srovnání ‚nadměrně‘ lidí.“

A s trochou ironie přidává, že je tak zároveň v Česku mnohem větší pravděpodobnost, že někdo z vaší rodiny pracuje u pošty.

„Proto je ta politicko-mediální bouře větší,“ naráží na odpor, který se strhl napříč politickým spektrem po oznámení o zrušení stovek poboček České pošty, které zveřejnil ministr vnitra Rakušan (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když máme nejvyšší ceny potravin, nejvyšší inflaci, tak proč ne pošťáky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobFish , 07.04.2023 9:13:40
a navíc máme nejlepší vládu s nejnižší podporou obyvatel. Samé superlativy.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…