Česká studentka se hlásí z Jižní Koreje: Opatření jsou zde podobná jako v ČR, ale smí se chodit ven. I restaurace jsou otevřené

14.04.2020 19:30

Česká studentka Anna Povolná z jihokorejského Tegu srovnává tamní koronavirová opatření s těmi českými. Nařízení jsou prý z větší části podobná, jsou zavřeny školy a zakázány velké akce, ale na rozdíl od ČR jsou v Jižní Koreji otevřeny restaurace či kavárny. „Existuje tady aplikace, která skrze mobilní telefon zaznamenává pohyb lidí v karanténě, ale dá se to obejít, když vyjdete ven bez mobilu,“ popisuje Povolná.

Česká studentka se hlásí z Jižní Koreje: Opatření jsou zde podobná jako v ČR, ale smí se chodit ven. I restaurace jsou otevřené
Foto: Hanka Brožková
Popisek: V důsledku opatření vůči šíření koronaviru zůstaly restaurace zavřené. Jídlo ale mohou prodávat s sebou přes okýnko

„My do školy teď již tři týdny nechodíme a jihokorejští studenti dostali zprávu, že se do školy budou moci vrátit až na začátku května,“ říká z Tegu Povolná s tím, že zahraniční studenti zatím mají zprávy o návratu do školy v řádu dvou týdnů.

Jižní Korea epidemii koronaviru poměrně rychle zvládla a číslo nakažených se tam zastavilo těsně nad hranicí deseti tisíc lidí – ale v poslední době se objevují zprávy, že koronavir se objevuje stále častěji, a tak se rozvolnění všech protiopatření odkládá. „Tady v Tegu byly všechny hromadné akce zrušeny, ale třeba v březnu se v Soulu konalo představení muzikálu, které vidělo na osm tisíc lidí a ukázalo se, že někteří herci byli nakažení,“ vypráví česká studentka. Z její zkušenosti prý jsou ve většině měst divadla zavřená a velké veřejné akce zakázány, a přesto, že podle původních plánů už měly být restrikce ukončeny, zatím se dále prodlužují.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Studentka srovnává situaci v České republice a v Jižní Koreji. „Pokud vím, tak jsou tady zavřené všechny vysoké školy a probíhá tam online výuka, nevím přesně, jak je to se středními a základními školami, ale podle mě jsou také zavřené,“ říká v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Podobná situace je podle ní i s pracovními nařízeními, kdy lidé, kteří mohou mít home office, tak ho využívají, ale jinak se běžně chodí do práce. „Velké firmy nejsou zavřené, do práce chodí drtivá většina lidí,“ popisuje Povolná. Na rozdíl od ČR ale prý korejská vláda nevyhlásila zákaz vycházení. „Můžeme chodit normálně ven na procházky, nakupovat, a jsou vlastně zakázány jen ty větší akce,“ srovnává.

„Rozdíl je také v tom, že tady jsou lidé zvyklí nosit roušky i normálně. Nosí se, když je špatný vzduch, který přichází zejména z Číny, takže tady není ten sociální problém, že by si lidé připadali v roušce divně, protože se nosí běžně,“ pokračuje Povolná. Lidé navíc, podle ní, začali roušky nosit spontánně hned, když se objevily první případy nákazy. „Než vláda vyhlásila povinné nošení roušek, tak už určitě polovina obyvatelstva roušky nosila,“ říká dále.

Studentka také popisuje, že po celou dobu jsou v Jižní Koreji otevřeny restaurace či kavárny. „Některé restaurace dávají jídlo jenom s sebou nebo na objednávku, ale já jsem byla třeba v kavárně ve městě, která byla z poloviny plná lidí,“ říká, že to je rozdíl oproti České republice.

Zásadní úspěch je podle Povolné způsoben tím, že se v Koreji začalo rychle testovat v obrovských počtech a všichni měli přístup k testování. „Ze sociálních sítí jsem si všimla, že v Česku byl problém s testováním, že lidé se nemohli nechat otestovat, pokud neměli příznaky, protože nebylo dost testů. S tím tady žádný problém nebyl,“ upozorňuje Češka s tím, že každý se mohl nechat testovat, pokud chtěl.

V Koreji je již zaveden systém chytré karantény, který se spouští i v České republice. „Existuje tady aplikace, která skrze mobilní telefon zaznamenává pohyb lidí, kteří se třeba vrátili ze zahraničí. Tam si každé ráno napíše svoji teplotu a tak dochází ke kontrole těch lidí v karanténě,“ říká, ale dodává, že i chytrá karanténa se dá obejít, když člověk vyjde ven bez mobilu. Aplikace se týká jen lidí, kteří jsou v karanténě, nesleduje všechny obyvatele země.

Povolná také popisuje atmosféru v Koreji, kdy prý nenastala žádná panika. „Lidé byli dobře informování, měli dostatek zdravotnických a dezinfekčních potřeb a já osobně jsem se vůbec ničeho nebála,“ popisuje. Ani nedošlo k vykupování obchodů, tak jako v Evropě. „Roušky vlastně ze začátku chyběly, ale to trvalo maximálně dva týdny,“ upřesnila Povolná.

Jižní Korea nemá zavřené hranice. „Z Koreje se dá odletět a také se do země vrátit, po návratu jen musí každý do povinné karantény,“ uzavřela Češka, která studuje doktorský program biomedicíny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…