České republice je lepší se vyhýbat, píší v Německu. A další pěkné věci, které u srdce nezahřejí

25.08.2016 14:47

„Dokonce i Vladimir Putin je v České republice populárnější než německá kancléřka Angela Merkelová,“ píše německý plátek Die Welt. Merkelová se chystá na státní návštěvu České republiky, která „odmítá její politiku otevřených dveří, nebude to pro ni tedy vůbec jednoduché“, píší v Německu.

České republice je lepší se vyhýbat, píší v Německu. A další pěkné věci, které u srdce nezahřejí
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

„Popularita kdysi enormně oblíbené německé kancléřky mezi českými obyvateli ve světle uprchlické krize rapidně poklesla,“ píše DW. Mnoho Čechů, a dokonce i prezident Zeman Merkelovou viní z toho, že skrze svou politiku otevřených dveří učinila Evropu méně bezpečným místem pro život.

Proč je pozice České republiky vlastně důležitá?

„Bez souhlasu České republiky řešení ministrů evropských států o přerozdělení uprchlíků napříč evropskými zeměmi nebude fungovat,“ píše DW.

Merkelová nebude v Praze ani zdaleka poprvé. Již jako mladá studentka prý absolvovala stáž v pražské Akademii věd, a dokonce si údajně stále pamatuje i pár českých slov.

Ještě před rokem si německá kancléřka mezi Čechy udržovala velmi vysokou popularitu; údajně bylo s její politikou spokojeno 70 % Čechů. Ovšem od doby, kdy začala praktikovat svou „Willkommenspolitik“, její popularita klesla o celou polovinu. Podle některých průzkumů je to dokonce ještě méně, 18 %.

„Populárnější je v České republice dokonce i Vladimir Putin,“ píše DW. „To je téměř zázrak v zemi, kde si lidé dodnes pamatují krvavé finále pražského jara, pod které se podepsala především Moskva,“ míní v Německu.

Merkelová se tentokráte pravděpodobně raději vyhne procházce po pražském Karlově mostě, což ji určitě bude mrzet. Praha je totiž město, které německá kancléřka řadí mezi své oblíbené a ráda jej navštěvuje i soukromě.

Německá kancléřka si ovšem v Praze svých odpůrců jen těžko všimne. Očekává se, že po příjezdu do Prahy zamíří rovnou na Pražský hrad, kde se setká s prezidentem Milošem Zemanem. Ten kancléřce ovšem pravděpodobně řekne i několik „nepěkných věcí“.

Český prezident ve „vehementním odsuzování politického kursu Merkelové týkajícího se imigrační otázky rozhodně nelení“. Zeman po opakovaných teroristických útocích v západní Evropě svým občanům doporučil, aby se „začali vyzbrojovat“.

O Zemana samotného bude prý postaráno, své ženě prý ovšem doporučil, aby si udělala zbrojní pas.

Těmito výroky sám Zeman zbytečně „podněcuje hysterii“, píše DW.

Zeman sám dal prý najevo, že je v případě potřeby připraven se zbraní v ruce bránit české hranice proti migrantům, kteří chtějí v České republice „uplatňovat šaríu, kamenovat nemravné ženy a usekávat ruce zlodějům“.

„Takovým způsobem Zeman přispívá k hysterii ve své vlastní zemi, kde doposud téměř žádní uprchlíci nejsou,“ píše DW.

České republice je lepší se vyhýbat

Mezi uprchlíky se tak prý již rozšířila zpráva o tom, že České republice bude lepší se vyhýbat. „Ten, kdo se tam přeci jen rozhodne vydat, riskuje, že se octne v internačním táboře, kde musí zůstat 6 týdnů. Zakázány jsou telefony a peníze. Podává se špatné jídlo a služby překladatele se neposkytují,“ píše DW.

„Těm, kteří nemohou být internováni, se ukáže, kde a kdy pojede další vlak do Německa.“ Podle sociálnědemokratického ministra vnitra Chovance se taková taktika prý „skvěle osvědčila“.

Mimo jiné tato taktika vedla k tomu, že „řešení evropských ministrů zahraničí o přerozdělení uprchlíků do členských států Evropské unie v České republice nemůže být uplatněno“.

Většina expertů se shodne na tom, že vzájemné rozdíly mezi vnímáním uprchlické krize a způsobem jejího řešení ze strany německé kancléřky a české veřejnosti jsou nemalé. Thomas Oellermann z nadace Friedricha Eberta v Praze ovšem zůstává optimistický: „Jedině dialog může obměkčit zatvrzelé postoje. Zde není třeba žádné složité analýzy, aby si člověk uvědomil, že Česká republika z různých historických a sociálních důvodů není schopná nést podobnou zátěž, co se migrační otázky týče.“

„Nicméně, Česká republika je na rozdíl od jiných zemí ve střední a východní Evropě zainteresována v evropském řešení problému,“ dodal Oellermann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…