Česko čeká druhý den voleb do Evropského parlamentu

25.05.2019 6:22

Česko čeká druhý den voleb do Evropského parlamentu. Volební místnosti se po noční přestávce otevřou v 8:00 na šest hodin. Hlasovat budou moci ti voliči v Česku, kteří to nestihli v pátek. Zprávu přinesla ČTK.

Česko čeká druhý den voleb do Evropského parlamentu
Foto: Parlameter 2018
Popisek: Průzkum Parlametru 2018

Volební komisaři po uzavření volebních místností ve 14:00 hlasy pro jednotlivé kandidáty spočítají a odešlou Českému statistickému úřadu. Ten se zveřejněním výsledků bude muset počkat do nedělních 23:00, až skončí hlasování i v dalších zemích EU. Nejdéle se bude čekat na Itálii.

Kvůli prokázání totožnosti budou lidé před hlasováním potřebovat občanský průkaz nebo cestovní pas. Pokud by si zapomněli hlasovací lístky, náhradní získají od volebních komisařů spolu s volební obálkou s úředním razítkem. Na vybraném hlasovacím lístku mohou dát preferenční hlasy nejvýše dvěma kandidátům, jejichž zvolení by si přáli. Lístek pak stejně jako u jiných typů voleb vloží ve volební obálce do volební schránky.

O přízeň voličů usiluje 841 kandidátů, které nominovaly čtyři desítky stran, hnutí nebo jejich koalic. Zvoleno ale může být jen 21 adeptů na europoslance. Na jedno křeslo tak připadají čtyři desítky zájemců.

Z unijní osmadvacítky si dnes zvolí své europoslance ještě Lotyši, Malťané a Slováci. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek, Irové v pátek. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…