Česko daruje Severní Makedonii 25 milionů na ochranu hranic

09.04.2019 16:44

Česká republika darovala Severní Makedonii 25 milionů korun, které půjdou na posílení ochrany hranic proti nelegální migraci. Darovací smlouvu podepsal dnes ve Skopji ministr vnitra Jan Hamáček se svým severomakedonským protějškem Oliverem Spasovským. Informovaly o tom české Ministerstvo vnitra a zpravodajský web sitel. Informovala o tom ČTK.

Česko daruje Severní Makedonii 25 milionů na ochranu hranic
Foto: Repro ČT
Popisek: Český policista v Makedonii v pořadu Reportéři ČT

Hamáček v Severní Makedonii pokračuje ve čtyřdenní návštěvě tří západobalkánských zemí, na níž ho doprovázejí policejní prezident Jan Švejdar a ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba. V pondělí už navštívil Albánii a ve čtvrtek zavítá do Srbska.

Podle informace českého Ministerstva vnitra Makedonci z daru pořídí mimo jiné dvě lodě, termovizi a speciální videokamery. Severomakedonský portál sitel napsal, že peníze z dnes podepsané darovací smlouvy budou kromě posílení ochrany hranic využity rovněž v boji „proti organizovanému zločinu a v leteckém sektoru“.

„Není to první dar Severní Makedonii. Od roku 2016 pomáháme pravidelně. V rámci programu Ministerstva vnitra Pomoc na místě jsme Makedonii poslali už téměř sto milionů korun,“ řekl Hamáček.

„Tímto darem se zvětšuje rozsah spolupráce s Českou republikou a s těmito prostředky budou posíleny technické služby se zvláštním důrazem na migrační politiku,“ uvedl podle sitelu k podpisu dohody ministr Spasovski.

„Naše pomoc není jen finanční, vysíláme sem i naše policisty. S tím jsme připraveni pokračovat, dokud bude Makedonie čelit migračním tlakům,“ upozornil rovněž Hamáček. S českými policisty, kteří tvoří největší zahraniční kontingent v Severní Makedonii, se během pobytu v této zemi také hodlá setkat.

Ministerstvo vnitra poznamenalo, že Česká republika má policejní kontingent v Severní Makedonii nepřetržitě od února 2016 a za tu dobu se tam vystřídalo 974 policistů. S jejich působením Česko počítá i v letošním roce.

Jan Hamáček, který je rovněž místopředsedou české vlády, má na středu naplánované setkání také se severomakedonským premiérem Zoranem Zaevem.

V pondělí v Tiraně Hamáček při rozhovoru s tamním ministrem vnitra Sanderem Lleshajem dal mimo jiné najevo, že Česká republika je připravena poslat do Albánie policisty i techniku v případě prudkého zhoršení situace s nelegální migrací na Balkáně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …