Česko pomůže Srbsku proti ilegální migraci dalšími pěti policisty

11.04.2019 22:20

Česká republika od června zvýší svůj policejní kontingent v Srbsku o dalších pět policistů, kteří budou na hranicích pomáhat srbským kolegům při boji s nelegální migrací. Po jednání se srbským resortním kolegou Nebojšou Stefanovičem to dnes v Bělehradě řekl český ministr vnitra Jan Hamáček.

Česko pomůže Srbsku proti ilegální migraci dalšími pěti policisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Návštěvou srbské metropole místopředseda české vlády Hamáček končí čtyřdenní cestu do tří západobalkánských států. V pondělí jednal v albánské metropoli Tiraně a v úterý a ve středu pobýval v Severní Makedonii, kde se mimo jiné setkal s tamním premiérem Zoranem Zaevem. Boj s nelegální migrací patřil k hlavním tématům Hamáčkových jednání.

„Srbsko představuje klíčovou tranzitní zemi nelegální migrace z Řecka a Severní Makedonie do Evropy. Jsem rád, že můžeme Srbsku na hranicích pomoci vysláním většího počtu českých policistů,“ uvedl český ministr. Od června tak bude na srbských hranicích působit celkem 20 českých policistů.

Český policejní kontingent v Srbsku působí už od roku 2016. V letech 2015 až 2018 Česko podpořilo Srbsko finančními dary v celkové výši 57 milionů korun. Tyto peníze byly využity především na technické vybavení pro pohraniční policii a k posílení migračního a azylového systému Srbska.

Od února 2016 pomáhá Česká republika podobným policejním kontingentem i s ochranou Severní Makedonie; nyní tam už působí pětadvacátý. Postupně se v této zemi už vystřídalo 974 českých policistů.

Hamáček rovněž sdělil, že dnes se srbským ministrem vnitra rovněž hovořili o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu, proti pašování drog. „To jsou témata, která my v České republice bereme velmi vážně, a jsem rád, že ta kvalita spolupráce i v této oblasti našich policejních sil je velmi vysoká,“ konstatoval český ministr.

V Tiraně Hamáček dal mimo jiné najevo, že Česká republika je připravena poslat do Albánie policisty i techniku v případě prudkého zhoršení situace s nelegální migrací na Balkáně. Následně ve Skopje předal Severní Makedonii dar 25 milionů korun, které půjdou na posílení ochrany hranic proti nelegální migraci, a slíbil zapůjčení techniky, která na hranicích pomůže při odhalování migrantů pašovaných v kamionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…