Česko – země oligarchů? Babiš za to nemůže. Dokonce ani Fiala

09.05.2023 14:36

Česko – země oligarchů. Tak by mohl na naši zemi nahlížet ten, kdo se podíval na žebříček časopisu The Economist. Kromě toho by asi za toto hodnocení vinil Andreje Babiše. Ekonom a univerzitní profesor Jaroslav Borovička však přišel s vysvětlením. Babiš se překvapivě ke „klientelistickým kapitalistům“ nepočítá. A statistika je jednak velmi hrubá, ale také vzhledem k tomu, jak je Česko malé, nepříliš vypovídající. Přitom se jí chytila např. senátorka Marvanová.

Česko – země oligarchů? Babiš za to nemůže. Dokonce ani Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28082 lidí
Česko se v poslední době dostává do popředí žebříčků, ale ne těch zrovna lichotivých. Například u cen elektřiny nebo plynu, což premiér rozporoval. Nebo u zadlužování státu. A na druhém místě skončilo Česko v žebříčku časopisu Economist, který hodnotil klientelistický kapitalismus, tedy provázanost nejbohatších miliardářů a státu. ČR skončila hned za Ruskem.

V žebříčku miliardářů je vedeno 11 Čechů, jejichž majetek pochází z odvětví financí, komunikací, energetiky, loterií, realit, zemědělství, potravin, chemie, zbrojního průmysl, maloobchodu, IT a investic.

Tématu se chytila například senátorka Hana Kordová Marvanová. „Velmi varující vývoj v Česku! Klientelistický kapitalismus, kdy miliardáři bohatnou díky vztahům se státem, ohrožuje demokracii. Skutečnou moc nemá lid, jak to je v ústavě, ale oligarchové, pro které je výhodné, že místo tržní je u nás dotační ekonomika,“ stěžuje si.

Jak mohla Česká republika skončit na tak nelichotivém místě? Ovládají snad oligarchové tento stát více než země okolo nás? Jak žebříček vznikal a proč je Česko tak vysoko, analyzoval Jaroslav Borovička, profesor z univerzity v New Yorku. Především vyvrací, že by se na této pozici ocitlo kvůli Andreji Babišovi.

Data o miliardářích čerpal The Economist z žebříčku prestižního magazínu Forbes. Následně vyhodnotí, zda se jedná o klientelistický nebo neklientelistický sektor. „Klientelistické sektory jsou loterie a kasína; uhlí, palmový olej a dřevo; zbrojní průmysl; retailové a investiční bankovnictví; infrastruktura a produktovody; ropa, zemní plyn a jiné energie; přístavy a letiště; nemovitosti a stavebnictví; kovy a těžba, a konečně telekomunikační průmysl a služby jako dodávky vody a energií,“ vysvětluje Borovička.

A dodává, že v žebříčku se nehraje na nějaké nuance. Buď je někdo v „klientelistickém“ sektoru, nebo není. Což pak u malých zemí s malým počtem dolarových miliardářů vede k výchylkám ve statistice. „Můžete tak být podnikatel, který z mála vybuduje konkurenčního telekomunikačního operátora nebo moderní banku – The Economist vás klasifikuje jako klientelistického kapitalistu. Nebo ovládáte podstatnou část zemědělského sektoru včetně navázaných evropských dotací – a vše je v pořádku, klientelistický kapitalista nejste,“ shrnul.

Dle amerického časopisu se tedy Andrej Babiš neřadí mezi klientelistické kapitalisty, stejně jako Aleš Zavoral, Pavel Baudiš, Eduard Kučera.

A jak se Česko vůbec dostalo do žebříčku, na kterém předtím nefigurovalo? Dle Borovičky byl rozšířen seznam zemí, které jsou do statistiky zahrnuty, nyní jsou to ty, které mají HDP větší než 250 miliard dolarů, v přepočtu tedy 5,3 bilionu korun. Tuto hranici překročila Česká republika dle statistiky Světové banky teprve nedávno, a to v roce 2019. V roce 2020 HDP pod tuto hranici pokleslo, v roce 2021 už ale byla ČR bezpečně nad – s HDP v hodnotě 281,8 miliard dolarů.

„Česko se tak do žebříčku dostalo jen tak tak – je v žebříčku prakticky nejmenší zemí. A to vytváří i zkreslení. Protože je žebříček seřazený podle podílu bohatství na HDP země, vysoko v žebříčku budou spíše menší země,“ konstatuje Borovička.

Spočítal, kteří z jedenácti miliardářů se budou klasifikovat jako „klientelističtí“, i když rozdělení The Economist nezveřejnil. Ze známých jmen například Kellnerovi, Křetínský, Tykač nebo Vítek. Z těch méně známých například Strand či Dospiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…