Českou elektřinu Čechům za české ceny, navrhl někdejší muž z vedení ERÚ. Tvrdě narazil. EU to nedovolí

15.01.2022 14:20

Bývalý 1. místopředseda Energetického regulačního úřadu se pořádně obul do exministra průmyslu za hnutí ANO Karla Havlíčka. Tomu prý Noveský navrhl, jak řešit energetickou krizi, jak prodávat českým občanům elektřinu za české ceny a ruský plyn za slovenské ceny, ale tvrdě narazil. Havlíček mu prý tehdy odpověděl, že by takovýto plán neprošel v EU. Noveský teď doufá, že nový ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela bude vstřícnější.

Českou elektřinu Čechům za české ceny, navrhl někdejší muž z vedení ERÚ. Tvrdě narazil. EU to nedovolí
Foto: Archiv IN
Popisek: Ivan Noveský

Někdejší 1. místopředseda Energetického regulačního úřadu Ivan Noveský v pořadu „O čem se nemluví“ prozradil, že o řešení stávající energetické krize se pokoušel debatovat s dnes již bývalou vládou Andreje Babiše (ANO) i se současnou vládou Petra Fialy (ODS). Odpověď prý dostal ještě od exministra průmyslu za ANO Karla Havlíčka.

„V podstatě to byl jeden z jeho posledních aktů v roli ministra a ta odpověď zněla, že vlastně nemůže nic dělat. A uvedl pro to tři důvody. Zaprvé, že to EU nedovolí, za druhé, že to EU nedovolí, a za třetí, že to EU nepřipustí,“ popsal Havlíčkovu reakci s tím, že Noveský a další odborníci se sice mohou o něco snažit, ale moc to k ničemu nebude.

„Pan ministr odpověděl, že vůbec není možno, aby ČEZ prodával elektřinu v Česku, že ji musí prodávat přes burzu, protože 30 % akcionářů jsou soukromé osoby a ti by zažalovali stát kvůli tomu, že si ČEZ dovolí prodávat elektřinu lacino českým občanům,“ prohlásil Noveský. A vyjádřil naději, že s novým ministrem průmyslu za STAN Jozefem Síkelou snad půjde zdražování energií řešit lépe.

Již vládě Andreje Babiše prý navrhoval dlouhodobé řešení, které by mohlo zdražování energií ustát. Krátkodobá řešení podle Noveského nemají význam.

Anketa

Dělá stát dost pro snížení cen energií?

1%
94%
hlasovalo: 19708 lidí
„To, co tady v Česku potřebují občané a firmy, se musí prodávat tady a musí se to prodat za regulované ceny. Ostatně regulaci umožňuje i dnešní energetický zákon. Ono se o tom moc neví, ale je tam jedno ustanovení, které to umožňuje jako individuální a když si o to dodavatel poslední instance požádá, tak mu to Energetický regulační úřad může stanovit,“ upozornil Noveský.

Vedle toho je podle někdejšího náměstka ERÚ zapotřebí zrušit systém emisních povolenek, protože v roce 2030 dojde k tomu, že za tyto povolenky budou nejvíc platit Poláci a Češi. To na našem území povede k nárůstu cen a podle Noveského nelze vyloučit, že lidé vyjdou do ulic. „A nevím, jestli budou mít jen holé ruce,“ varuje Noveský.  

My bychom se podle někdejšího 1. náměstka ERÚ měli držet motta – elektřina prodávaná českým spotřebitelům za české ceny. A ruský plyn bychom měli prodávat za slovenské ceny, upozornil Noverský s tím, že firma Innogy prodává v Česku za 14 korun, ale na Slovensku jen za 6 korun.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…