Český muž pod bičem otrokáře stále žije. Brutální příběhy těch, kteří hledají štěstí v cizině

06.04.2015 19:48

Domníváte se, že otroci a otrokáři patří již minulosti či někam do vzdálených míst světa? Pak jsou vaše domněnky mylné. Každý rok se ve světě stane obětí moderního otroctví kolem 35 milionů lidí. Stává se to i v Česku, ale také Čechům, kteří odejdou do ciziny. V těchto dnech o tom vydalo zprávu i Ministerstvo vnitra.

Český muž pod bičem otrokáře stále žije. Brutální příběhy těch, kteří hledají štěstí v cizině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pouliční žebrota

A jak se zdá, vše nabírá na vzestupu. Úřední statistiky hovoří o tom, že v roce 2014 se oproti předcházejícímu roku zvýšil počet obětí meziročně přibližně o třetinu. Stovky Čechů a Češek vylákaných do zahraničí s vidinou velkých příjmů jsou nakonec donuceni v reálu zprostředkovatelům odevzdávat většinu své mzdy. A tu nedostávají rozhodně lacino – často pracují i 16 hodin denně a žijí v nedůstojných podmínkách, navíc s omezenou možností se dobrovolně vrátit zpátky domů. Jak zpráva Ministerstva vnitra popisuje, navíc často „splácejí“ obří dluhy, o kterých však nemají ani tušení, že by je zapříčinili.

Britský policista z města Peterborough, který se specializuje na činnost českých a slovenských gangů obchodujících s lidmi, popsal nedávno na konferenci v Praze to, jak problematiku zažívá v praxi. Do služby sice nastoupil v roce 2007, od té doby ale už musel řešit celkem 127 případů zneužívání Čechů. „To probíhalo tak, že si dotyčná osoba vydělala týdně 250 liber, ale dostala na ruku jen 10 liber – zbytek si nechával jeho český zprostředkovatel,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz britský policista Petr Torák, který pochází z Čech.

Lidé zneužívaní kvůli prostituci ustoupili mírně do pozadí

Jak dále britské policejní statistiky ukazují, většina obětí novodobých otrokářů jsou v současnosti muži středního věku. Možná trochu překvapivé může být to, že lidé, kteří mají sloužit k prostituci, zaujímají v žebříčku statistik až druhé místo.   

Jde však o velký byznys, poněvadž zisky z této (nelegální) činnosti přesahují každý rok 150 miliard amerických dolarů. A jak už bylo uvedeno výše, nejde jen o problém rozvojových zemí, potýká se s ním třeba Velká Británie nebo i naše země, přičemž počty případů obchodování s lidmi v posledních letech rostou.

To, že nejde o okrajovou záležitost, přitom dokazují fakta. „Česká republika je v první desítce pomyslného žebříčku řazeného podle původu obětí – vedle například Rumunska, Polska, Albánie nebo Nigérie,“ uvádí Ministerstvo vnitra ve zprávě, na které pracovala celá řada odborníků. I proto se konala před několika dny ve spolupráci s britským velvyslanectvím bilatelární konference, na které byla dohodnuta intenzivní vzájemná spolupráce obou zemí při řešení jednotlivých případů.

Britská velvyslankyně: V mimořádných případech budou ukládány až doživotní tresty

Pro Británii je totiž moderní otroctví velmi závažným problémem. Studie britského ministerstva vnitra uvádí, že v zemi pobývá nyní pravděpodobně kolem třinácti tisíc moderních otroků.

„Moderní otroctví a boj proti němu jsou jedněmi z hlavních priorit vlády Spojeného království. V listopadu 2014 jsme zahájili novou strategii, která by měla pomoci proti modernímu otroctví bojovat. Intenzivně spolupracujeme se zeměmi, z nichž je příliv moderních otroků největší,“ uvedla na konferenci britská velvyslankyně v Praze Jan Thompson. Jak dodala, v nejbližší době by měl britský parlament schválit nový zákon, který se problematice obchodování s lidmi věnuje. Mělo by jít o tzv. Modern Slavery Act. „V mimořádných případech umožňuje tento nový zákon soudcům uložit pachatelům i doživotní trest,“ podotkla ještě britská velvyslankyně.

Problém se týká jistě desítek Čechů, kteří v Británii pobývají

A kolik z uvedeného množství otroků mohou být Češi? Odhaduje se, že jsou jich řádově desítky. Každoročně se však tyto počty navyšují. „Pochopení systému v jednotlivých zemích a spolupráce při objasňování případů a ochraně obětí po jejich návratu zpět do Česka jsou pro zlepšení situace zcela zásadní,“ sdělil ParlamentnímListům.cz náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Zvláštní kategorii lidí, kteří jsou v zahraničí (a nejčastěji v Británii) zneužiti, jsou ti, kteří slouží jako prostředníci k získávání přídavků na děti a sociální podpory.

„Čeští občané byli po příjezdu ubytováni v jednom ze tří domů pachatelů, poté byli vzati na místní úřad práce, kde na základě občanského průkazu, řidičského průkazu či rodného listu získali místní národní evidenční číslo pojištění. Dalším krokem bylo vytvoření bankovních účtů, které ale kontrolovali pachatelé,“ uvádí konkrétní případy toho, jak obchodování s lidmi vypadá, zpráva ministerstva vnitra za rok 2013. A kroky dále rozepisuje.

Kvůli bídě hledají lidé štěstí a práci v zahraničí

„Následovala návštěva úřadů (HM Revenue and Customs, což je daňový úřad v Nottinghamu), kde pachatelé vystupující v roli překladatelů pomáhali vyplňovat žádosti o daňové úlevy a přídavky na děti,“ zmiňuje dále zpráva. Zde je třeba vysvětlit, že tyto přídavky jsou ve Velké Británii placené každému, kdo pečuje o dítě mladší 16 let a je zároveň nezaměstnaný nebo pracuje do 25 hodin týdně.

Háček byl však v tom, že většina těchto žadatelů děti neměla. Pak už vše nabírá rychlý spád – alespoň v tomto druhu zneužívání lidí. „Prostředníci“ oběti sdělí, že ve Velké Británii pro ně práce není, odvezou ji (je) na letiště a pošlou domů – žádosti podepsané na úřadech však zrušené nejsou.

„Celkem vytvořili tito pachatelé 124 bankovních účtů, na které obdrželi finanční obnosy ze 77 falešných žádostí. Takovým jednáním získali 535 000 liber,“ zmiňuje zpráva Ministerstva vnitra.

Oběti jsou vytipovávány většinou mezi nejchudšími. Prakticky pak nemají šanci se z otroctví vymanit

A kdo se může stát obětí? Zpravidla člověk, který bojuje s chudobou a s ní přidruženými problémy. Neví kudy kam. A právě v takový moment je osloven někde na nádraží či před různými ubytovnami pro sociálně slabé někým, kdo mu nabídne šaty, práci, ubytování i peníze. Vypadá to jako nejideálnější řešení.

Skutečnost je ale podstatně drsnější a takový člověk se ocitá ve zcela neřešitelné situaci. Není totiž výjimkou, že ani neví, kde přesně se nachází, bojí se místní policie, neumí jazyk a zůstává téměř bez prostředků v nuzném příbytku, protože se nemá kam vrátit, i kdyby chtěl proti zotročení zabojovat a postavit se mu.

Formy otroctví se mění

I v moderním otroctví dochází ke změnám a objevují se nové „trendy“. Patrný je již odklon od sexuálního vykořisťování, ale čím dál více lidí se stává obětí zde popsaného pracovního vykořisťování. Výjimkou nejsou prý ale ani případy podvodných sňatků nebo zneužívání různých typů sociálních dávek. A v takových situacích nemusí jít jen o přídavky na děti nebo na bydlení. Objevují se případy, ve kterých jsou čerpány peníze třeba na automobil v případě handicapovaných osob. I když tito lidé, kteří jsou pod žádostmi podepsaní, nikdy peníze z nich plynoucí neuvidí, pokud se na podvod přijde, jsou jedinými, koho úřady nakonec obviní.

Co ještě vnitro k problematice moderního otroctví uvádí?

Českou republiku lze prý považovat především za zemi cílovou a tranzitní, stále však také za zemi zdrojovou. Mezi země původu obětí identifikovaných v České republice lze zařadit Slovensko, Nigérii, Ukrajinu, Vietnam, Mongolsko, Moldavsko, Ruskou federaci, z nových států EU pak Rumunsko či Bulharsko. Pro Velkou Británii, Německo, dále např. Francii, Finsko, Nizozemsko, Belgii, Polsko či Slovinsko pak je ČR zemí zdrojovou. Nelze opomenout skutečnost, že obchodováni jsou i čeští občané jen v rámci území ČR.

Koordinací agendy v rámci Česka je pověřen ministr vnitra Milan Chovanec, přičemž roli věcného gestora plní odbor bezpečnostní politiky MV. Celkem bylo za rok 2014 podle policejních statistik identifikováno u nás 67 obětí obchodování s lidmi.

Odkaz na statistiky o počtu moderních otroků v UK vydané britským úřadem pro boj s organizovaným zločinem ZDE National Crime Agency

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…