Český rozhlas uveřejnil průzkum o Číně. Na Hradě by měli zpozornět

28.03.2016 12:53

Na Hradě vítají čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Průzkum společnosti Median pro Český rozhlas ale ukázal, že si většina lidí žádá od českých politiků určitou opatrnost vůči Číně. 67 procent dotázaných se například obává, že čínské investice u nás mohou ohrozit tradiční české podniky. 58 procent občanů má za to, že u nás Číňané sice zřídí nová pracovní místa, ale budou velmi špatně placená.

Český rozhlas uveřejnil průzkum o Číně. Na Hradě by měli zpozornět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příprava výzdoby pro očekávánou čínskou státní navštěvu na příjezdové silnici k Pražskému hradu

Průzkum agentury Median ukázal, že třetina populace čínské investice v Česku vítá, třetina občanů se jich obává a třetině lidí jsou tyto investice lhostejné. V odpovědích na konkrétní otázky v průzkumu agentury Median však také vyšlo najevo, že 67 procent lidí má obavy, že čínské investice ohrozí české podniky. 58 procent dotázaných je přesvědčeno, že se Čína zaměřuje na produkci levného zboží, takže pracovní místa, která by mohli Číňané v Česku zřídit, budou špatně placená.

Nadpoloviční většina občanů se navíc vyjádřila, že se Číňané mohou snažit zasahovat do naší politiky skrze své investice. Téměř 60 procent lidí je však zároveň toho názoru, že čínské investice jsou stejně hodnotné jako investice jakékoli jiné země.

V průzkumu došlo také na otázku lidských práv. 64 procent lidí má za to, že bychom kvůli čínským investicím neměli přehlížet nedodržování lidských práv v této zemi. „To je jasné, že by se to mělo kritizovat. Jakékoli omezování lidských práv by se mělo kritizovat,“ myslí si mladá žena účastnící se průzkumu. „O porušování lidských práv by se mělo mluvit. Investice nejsou tak důležité jako lidská práva,“ přidává se muž. „Vždycky jde jen o peníze, nedělám si žádné iluze, prostě budeme vstřícní k Číně,“ dodává další.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu poznamenal, že o lidských právech se jistě mluvit má, ale je efektivnější o tom mluvit s politiky mezi čtyřma očima, a ne o tom „vykřikovat do televize“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…