Čeští chudí jsou nejzadluženější v celé Evropě

15.08.2014 7:34

Nejzadluženější obyvatele sociálně vyloučených lokalit má ze všech středo a východoevropských zemí Česko. S odvoláním na výzkum agentury Median pro OSN o tom informují páteční Lidové noviny. Více než třetina obyvatel sociálně vyloučených lokalit má úvěr, nebo si půjčila jinde.

Čeští chudí jsou nejzadluženější v celé Evropě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Podle listu se v jiných zemích toto číslo pohybuje okolo 20 %, v chudém Moldavsku je zadluženo jen okolo 5 % obyvatel sociálně vyloučených lokalit.

„Oproti jiným zemím je tu nadstandardní počet lidí, kteří dluží částky do dvojnásobku měsíčního příjmu domácnosti a nějak si tyto dluhy táhnou,“ řekl listu Daniel Prokop, který se společností Median průzkum prováděl.

Z těch, kteří si šli půjčit peníze, jich jen 36 % využilo služeb bankovních domů. „Téměř čtvrtině poskytly peníze nebankovní společnosti, a co považují odborníci za nejvíc alarmující, další čtvrtině lokální lichváři,“ uvedl list s tím, že lichváři se rekrutují především z řad Romů.

Podle sociologa Jana Hartla ze společnosti STEM by sociálně slabým od dalšího zadlužování pomohlo, kdyby Romové nežili v dané oblasti jako většina. „Česko by se podle něj mělo vydat cestou zemí jako Švédsko nebo Amerika, které Romy včlenily do většinové společnosti,“ dodal deník s tím, že rychleji by měly reagovat také sociální instituce. A to dřív, než dlužník začne svoji situaci řešit půjčkou od lichvářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…