Čeští policisté odletěli do Makedonie hlídat řecké hranice

01.08.2016 10:59

Čtyřicet policistů dnes odletělo do Makedonie, kde budou střežit zelenou hranici s Řeckem v souvislosti s migrační krizí. Čeští policisté v zemi vystřídají své kolegy, kteří tam působí od konce června. Jejich mise potrvá šest týdnů. Novinářům to řekl ekonomický náměstek policejního prezidenta Petr Petřík. Prodloužení mise policistů minulý týden odsouhlasila vláda.

Čeští policisté odletěli do Makedonie hlídat řecké hranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká a makedonská vlajka

Čeští policisté budou hlídkovat společně s makedonskými kolegy – jednoho makedonského policistu budou doprovázet vždy dva z Česka. Policisté se budou pohybovat zejména v okolí města Gevgelija, které leží u hranic s Řeckem.

Na řecké straně hranice se ještě nedávno nacházel největší provizorní příhraniční tábor Idomeni, kde žily ve špatných hygienických podmínkách tisíce lidí. Řecko tento tábor nechalo v květnu vyklidit.

Bez speciálního vybavení

Za českou policii na misi odjeli hlavně členové pořádkových jednotek, kteří podle Petříka nemuseli projít speciálním výcvikem. „Jsou velmi dobře vycvičeni na tuto činnost, takže práce na hranicích pro ně nebude naprosto žádný problém,“ řekl Petřík. Podle Petříka nemají ani speciální vybavení – vezou si letní uniformy, obušek, pouta a služební pistoli.

Letecký přesun je levnější

Mise českých policistů v Makedonii je již čtvrtou. V předchozích případech policisté do balkánské země jeli auty. Dnes je dopravil vojenský speciál, který vzlétl z letiště v Kbelích. Podle Petříka je to výhodnější ekonomicky, časově i logisticky. Na misi se vymění jen policisté, policejní auta v zahraničí zůstanou. „Přesun nás vyjde o 100?000 korun levněji, než kdybychom jeli po vlastní ose a auta měnili,“ vysvětlil Petřík.

Policisté podle něj v rámci pomoci při migrační krizi odjeli na celkově desátou zahraniční misi. Od konce loňského roku působili Řecku, Slovinsku nebo Maďarsku. Vláda minulý týden schválila, že se policisté do Maďarska znovu vrátí. Termín odjezdu zatím nebyl stanoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …