Čeští politici odsoudili zrušení Trumpova Twitteru. Včetně Piráta

09.01.2021 18:38

Končící 45. prezident USA dostal zákaz vyjevovat své názory na sociální síti Twitter. Nedostane se ani na Facebook. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka jde o „strašlivý zásah do svobody“. Trumpa se zastal i pirátský europoslanec Marcel Kolaja. Mlčet k tomu nechtěl ani lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Ani on s rozhodnutím provozovatele Twitteru nesouhlasí.

Čeští politici odsoudili zrušení Trumpova Twitteru. Včetně Piráta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Trumpa a zrušení protiepidemiologických opatření. Minutou ticha se také uctil zemřelý Milan Lučanský. Poté následoval pochod před americkou ambasádu

Ještě jako kandidát na prezidenta komunikoval Donald Trump se svými voliči přes sociální síť Twitter. Tehdy mu jeho originální způsob komunikace dopomohl k vítězství. Prezident poté Twitter využíval po celé své funkční období a nejinak tomu bylo i po prohraných volbách v listopadu 2020. Trump opakovaně prohlašoval, že mu demokraté volební vítězství ukradli a část hlasů pro něj záhadně zmizela.

Po celé týdny se pod Trumpovými tweety objevovalo upozornění, že Trumpovo tvrzení neodpovídá známým informacím.

Jenže před 6. lednem svolával Trump své příznivce na demonstraci do Washingtonu a dopředu právě na Twitteru hlásil, že to bude „divoké“.

To se nakonec také naplnilo. Část Trumpových podporovatelů vtrhla do budovy Kongresu a přinutila zákonodárce přerušit jednání. Během nepokojů pět lidí zemřelo. Mezi oběťmi jsou také veteránka americké armády a policista.

Sociální síť Twitter po zklidnění situace na čas zablokovala Trumpovi účet. Nakonec se ale rozhodla zablokovat Trumpův účet natrvalo. K témuž došlo i na sociální síti Facebook.

Provozovatelé sociálních sítí vyjádřili obavy, že nevědí, co by Trump svými dalšími vyjádřeními mohl způsobit.

Řadě českých politiků se však tento krok nelíbí.

Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka jde o „strašlivý zásah do svobody“.

Sociální sítě do velké míry převzaly roli tradičních médií a jsou dnes často hlavními kanály pro komunikaci mezi voliči a politiky. Umlčování nepohodlných politiků bourá představu svobodné, demokratické soutěže. A platí to v případě jakéhokoliv politika, ať jsem, nebo nejsem jeho fanoušek, ať souhlasím či nesouhlasím s jeho chováním v posledních dnech či týdnech. Nejde tu ‚jen‘ o Trumpa, Twitter v tomto neumlčel jen prezidenta USA, ale dal najevo, že ho nezajímá ani více než 72 milionů jeho voličů. Tento krok tak jen prohloubí strašlivé rozdělení a politickou a společenskou krizi v USA. Voliči Trumpa nezmizí dnem, kdy nastoupí do křesla prezidenta Joe Biden,“ sdělil deníku Echo24.

Trumpa se svým způsobem zastal i pirátský europoslanec Marcel Kolaja.

„Trumpovy nepravdivé výroky ohledně ukradených voleb odsuzuji. Zároveň si ale myslím, že o blokování účtů nebo odstraňování obsahu má rozhodovat nezávislý soud. Je nepřípustné, aby Mark Zuckerberg sám rozhodoval o tom, co je v pořádku, a co ne,“ hodnotí krok sociální sítě Twitter pirátský europoslanec.

Proti rozhodnutí Twitteru se vymezil i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který je toho názoru, že provozovatelé sociální sítě mají k dispozici dostatek jiných nástrojů, jak Trumpova nepravdivá tvrzení korigovat.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…