Čeští vojáci v misích oslaví Vánoce mší, řízky i sportem

24.12.2018 6:20

Čeští vojáci v zahraničních misích oslaví Vánoce tradičním českým jídlem, mší, sledováním pohádek i setkáním s kolegy ze spojeneckých jednotek. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Dárky, které dostali z České republiky, si budou moct třeba v Mali nebo v Afghánistánu rozbalit pod pravým vánočním stromkem. České jednotky v uplynulých týdnech navštívil s vánočními dárky náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Čeští vojáci v misích oslaví Vánoce mší, řízky i sportem
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Česká armáda má v zahraničních misích či zahraničních pracovištích v současné době stovky vojáků. Největší jednotky slouží v Afghánistánu, Mali, Iráku, Litvě a Lotyšsku.

Netradiční Vánoce čekají vojáky v africkém Mali, kde podle předpovědi bude na Štědrý den svítit slunce a bude přes 30 stupňů Celsia. Česká jednotka má v zemi na starosti ochranu velitelství mise v hlavním městě Bamaku, výcvik malijských vojáků nebo ochranu mentorů. Vánoce budou Češi podle Dvořákové slavit společně s dalšími příslušníky mise Evropské unie. Plánují společnou večeři i sportovní hry pro ty, kteří budou mít volno. Vánoční strom slíbili zajistit němečtí vojáci, poznamenala mluvčí.

V Afghánistánu čeští vojáci působí hned na několika základnách, pod Hindúkušem jich slouží asi 350. Například na základně Bagrám si čeští vojáci společně připravili vánoční výzdobu již v polovině prosince, živý stromeček jim přivezl i s dárky armádním letounem Opata. I když je připraven program včetně fotbalových utkání mezi spojenci, většina vojáků bude i na Štědrý den pracovat a plnit úkol. Na českou podobu Vánoc plánují zavzpomínat třeba tím, že se podívají na tradiční pohádky. V Kábulu, kde slouží 65 českých vojáků, se uskuteční společná česko-slovenská mše, k večeři se bude podávat ryba a bramborový salát.

V Iráku mají čeští vojáci vlastní kuchaře. "Ti se budou snažit připravit klasickou štědrovečerní kuchyni, bramborový salát a řízek," podotkla Dvořáková. Část Čechů chce navštívit společnou mši. Plánují si také pořídit z místních zdrojů vánoční stromek.

I v Litvě a v Lotyšsku čeští vojáci oslaví Vánoce společně s kolegy ze zahraničí. V Litvě společně uspořádali vánoční trhy se stánky každého zúčastněného národa. Nabízeli v nich vánoční pokrmy typické pro svou zem. Vojáci českého ženijního družstva na trzích vystavili betlém, který vyrobili.

Dárky si vojáci dají mezi sebou, balíčky třeba s vánočním cukrovím, zrnkovou kávou nebo nealkoholickým pivem dostali i od české armády. Dárky jim ale přišly i od anonymních dárců v rámci facebookové iniciativy Podporujeme vojáky AČR a samozřejmě od rodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…