Chalupa nechá zkontrolovat zpochybňované dotace

15.06.2012 14:09

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) nechá projít auditem dotace, jejichž rozdělení zpochybňují nevládní organizace. Sdružení, která peníze dostala, osobně nezná, sdělil ČTK mluvčí úřadu Matyáš Vitík. Podle informací serveru Aktuálně.cz ministerstvo poslalo z fondů švýcarsko-české spolupráce miliony korun třem sdružením, která vznikla jen pár dní před konečným termínem pro podávání žádostí o dotace a o nichž ani po víc než půl roce nejsou dostupné skoro žádné veřejné informace.

Chalupa nechá zkontrolovat zpochybňované dotace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Server uvedl, že žádosti bylo možné podávat do 15. září loňského roku, přičemž sdružení Envidea vzniklo až 7. září. A dostalo 3,12 milionu na projekt takzvaných 2D naučných stezek. Centrum environmentálních projektů, které od Chalupova úřadu obdrželo 1,86 milionu na modelové projekty environmentálního vzdělávání, bylo založeno dokonce až 13. září, dva dny před vypršením termínu. Sdružení Envidea se serveru nepodařilo najít ani na adrese, kterou v žádosti uvedlo.

Závažná podezření

Jan Skalík ze Zeleného kruhu serveru řekl, že je přitom zcela nepředstavitelné, že by některá standardní nezisková organizace neměla vlastní webové stránky a nebyly k ní čtyři měsíce po zahájení projektu za miliony k nalezení vůbec žádné informace.

"Skutečnosti ohledně poskytování dotací, které se včera (ve čtvrtek) objevily, jsou závažnými podezřeními. Ministr ihned nařídil celou věc prošetřit ministerským auditem. Závěry auditu ministerstvo zveřejní," uvedl Vitík v tiskovém prohlášení.

Pravidla pro poskytování dotací v programu švýcarsko-české spolupráce byla podle něj nastavena předtím, než se Chalupa stal ministrem. Projekty, které žádaly o dotaci, posoudila i komise složená ze zástupců krajů, ministerstev a zástupců švýcarského donátora. "Zmíněné subjekty, které podaly žádosti o dotace, ministr nezná, ale věří, že reakce Zeleného kruhu není vyvolána tím, že nejde o členy jejich asociace, a tím, že by v grantovém řízení uspěl někdo jiný," uvedl Vitík. Organizace, které nebyly při udělování grantů úspěšné, mohou předložit projekty příště. Záleží pouze na kvalitě projektů, jestli uspějí, tvrdí ministerstvo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…