Chlubení Fialovi neprošlo. „Hoďte na něj síť!“ „Drzé čelo.“ Už je to tady

14.07.2023 10:05

MONITORING SÍTÍ Sebechvála premiéra Petra Fialy a jeho vyzdvihování zásluh na poklesu inflace, snížení cen a zastropování energií neušla jeho politickým oponentům, ani novinářské obci. Za pokles inflace může podle premiérova aktuálního vyjádření jeho vláda, její nárůst v minulosti připisoval právě Fiala České národní bance. Reakce nejen na tato prohlášení si ale premiér za rámeček nedá. Přísloví o „drzém čele“, by prý pro premiéra platit nemělo. Zaznamenali jsme ale i oblíbené „Hoďte na něj síť“.

Chlubení Fialovi neprošlo. „Hoďte na něj síť!“ „Drzé čelo.“ Už je to tady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) se pochválil za to, že on a jeho vláda snížili inflaci i ceny energií a zastavili růst cen. Na svůj twitter napsal, že díky němu neplatíme za potraviny a benzín víc, než bychom platili, kdyby u vlády nebyl. Pochlubil se i tím, že zabránil nedostatku a nedopustil skokový růst cen potravin, benzínu, nafty a energií.

Jeho vláda prý plní sliby a je připravena postarat se o příští generace.

Reakce na tato jeho prohlášení na sebe nenechaly dlouho čekat. Premiér z nich ale radost pravděpodobně mít nebude.

„Premiér Fiala se právě oslavil za téměř 10% inflaci, jednu z nejvyšších v Evropě. Tu jeho vláda způsobila svou nečinností a neschopností. Vidět Fialu Ricky Gervais, tak ho hned bere na turné. Takový komik se rodí jednou za sto let,“ napsal na twitter politický komentátor Petr Holec a naznačil, že mu premiérovo chování připomnělo známého komika.

Slitování s chlubením se Petra Fialy neměl ani šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura.

„Další tristní výsledek Fialovy vlády a EU,“ napsal s tím, že podle Eurostatu činila inflace za červen v ČR 9,7 % a její evropský průměr 5,5 %.

„Nejnižší inflaci v Evropě má Švýcarsko a Lichtenštejnsko shodně 1,7 %, tedy státy, které nemají euro,“ dodal ještě Okamura evidentně s odkazem na to, že zavedení eura by České republice v tomto nijak nepomohlo.

Z jiného úhlu se na premiérovo vyzdvihování zásluh za pokles inflace podívala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ta totiž poukázala na Fialovu rétoriku, s níž před časem reagoval na nárůst inflace. V té době totiž premiér veškerou vinu dával České národní bance a jejímu guvernérovi Aleši Michlovi.

„Když inflace zrychluje, může za to Aleš Michl. A když klesá dolů, je to díky úsilí a opatřením vlády Petra Fialy. Jistě, pane premiére,“ napsala bývalá ministryně financí a připomněla tak nejen Fialovo prohlášení, že za rostoucí inflaci může ČNB, ale i populární britský satirický seriál. Vše doplnila smajlíkem s dlouhým červenajícím se nosem, symbolem lži.

V tom samém duchu reagoval na Fialovo sdělení ohledně zásluh na poklesu inflace stranický kolega Schillerové Patrik Nacher.

„Aha, tak takhle to je. ČNB, případně další „obětní beránci” (samozřejmě s výjimkou vlády), nesou podle Petra Fialy odpovědnost tehdy, když inflace roste, zásluhy za její pokles však náleží vládnímu kabinetu,“ napsal Nacher na svůj twitter.

Alena Schillerová ale Fialovo prohlášení komentovala i z jiného důvodu, než bylo chlubení se nižší inflací a na paškál si vzala jeho slova o snižování cen.

„Je drzé čelo lepší než poplužní dvůr,“ začala svůj příspěvek odkazem na staré české přísloví, které upozorňuje na fakt, že i drzým a sebevědomým vystupováním lze dosáhnout cíle.

„Někdy to vyjít může, ale premiér by na to spoléhat neměl. Zvlášť, když si každý může ověřit ve své vlastní peněžence, že za vlády Petra Fialy reálné mzdy klesly o desetinu a ceny všeho vyskočily rovnou o čtvrtinu.“

Výše zmíněný komentátor a moderátor Petr Holec pak ještě zareagoval na článek, kde se můžeme dočíst, že se Petr Fiala sice chválí za pokles inflace, ale v celoevropském měřítku si naše republika ještě pohoršila.

„Prosím vás hoďte na toho člověka síť a pošlete ho na léčení, než bude fakt zle. Je to nejen pro jeho vlastní osobní dobro, ale i celé země,“ má jasno Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

??????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 14.07.2023 11:32:26
Nepomůže nic.Jeho hloupost a sebestřednost ho zapíše do dějin jako jednoho z největších pitomců.Veškeré zlo,kterému čelíme ,vyprodukoval svou vlastní hloupostí právě on,Fiala,a nikdo jiný.Stydím se za toho člověka a i Jakeš byl vedle něho myslitel.Nikdy bych nevěřil tomu,že se jednou objeví někdo,kdo Jakeše překoná.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …